POROTHERM DŮM STUDENT 2009

Wienerberger cihlářský průmysl, a. s. a ČVUT v Praze, Fakulta architektury a Fakulta stavební VUT v Brně, Fakulta architektury TU Liberec, Fakulta umění a architektury ve spolupráci s časopisy Stavebnictví, Stavebnictví a Interiér a internetovým portálem www.TvujDum.cz, jako mediálními partnery, vyhlašují v souvislosti s vyhlášením soutěže POROTHERM DŮM 2009 2. ročník soutěže POROTHERM DŮM STUDENT 2009. Soutěž je vyhlášena pro studenty Fakulty architektury a Fakulty stavební ČVUT v Praze, Fakulty architektury VUT v Brně, Fakulty umění a architektury TU Liberec a na téma Rodinný dům budoucnosti.

1. Účastníci soutěže

Soutěž je vyhlášena pro studenty Fakulty architektury a Fakulty stavební ČVUT v Praze, Fakulty architektury VUT v Brně a Fakulty umění a architektury TU Liberec. Účast je umožněna každému studentovi těchto fakult, který vyhoví veškerým požadavkům stanoveným v těchto soutěžních podmínkách.

2. Účel, poslání a předmět soutěže

2.1. Účelem a posláním soutěže je přinést prostřednictvím návrhů studentů Fakulty architektury a Fakulty stavební ČVUT v Praze, Fakulty architektury VUT v Brně a Fakulty umění a architektury TU Liberec nové a inspirativní podněty k vytváření prostředí, jež umožní kvalitní život v rodinném domě.

2.2. Předmětem soutěže jsou architektonické nebo projektové studie, jejichž řešení bude poskytovat uživatelům maximální užitný komfort.

Projekty navrhovaných rodinných domů musí být řešeny s maximálním využitím kompletního cihlového systému POROTHERM včetně malt a omítek a dalších výrobků společnosti Wienerberger cihlářský průmysl, a. s., jako např. lícové cihly TERCA apod..

Kompletním systémem POROTHERM se rozumí výrobky, případně technická řešení, která jsou uvedena v příručce vyhlašovatele „Podklad pro navrhování – Kompletní cihlový systém POROTHERM, 11. vydání – září 2007“

„Podklad pro navrhování“ je možno získat:

  • u vyhlašovatele soutěže, společnosti Wienerberger cihlářský průmysl, a. s. anebo na www.wienerberger.cz
  • v sekretariátu soutěže
  • ČVUT v Praze, Fakulta stavební – katedra architektury, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, Ing. arch. Jitka Paroubková, č. dv. A 719, tel.224 355 458, e-mail: jitka.paroubkova@fsv.cvut.cz
  • VUT Brno, Fakulta architektury, Poříčí 5, 639 00 Brno, Ing. arch. David Křeček, č. dv. A 203, tel.775 055 034, e-mail:xakrecek@stud.fa.vutbr.cz
  • TU Liberec, Fakulta umění a architektury, Studentská 2, 461 17 Liberec, Doc. Ing. Jan Krňanský, CSc., vedoucí katedry pozemního stavitelství, č. dv. FA 11, tel.: 605 295 715, e-mail: 2jk@seznam.cz

3. Vyhlašovatelé soutěže, sekretariát soutěže, přezkušovatel soutěžní dokumentace

3.1. Vyhlašovatelé soutěžeJméno: Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.Zastoupen: Ing. Roman Busta, ředitel prodeje a marketinguSídlo: Plachého 388/28, 370 46 České BudějoviceTel. / fax: tel.: 383 826 300; fax: 383 826 315e-mail: info@wienerberger.cz; roman.busta@wienerberger.com

Jméno: ČVUT v Praze Zastoupen: Doc. Ing. Bedřich Košatka, CSc., proděkan fakulty stavebníSídlo: Thákurova 7, 166 29 Praha 6 - DejviceTel. / fax: tel.: 224 354 714, fax: 224 355 443e-mail: kosatka@fsv.cvut.cz

Jméno: VUT Brno Zastoupen: Ing. arch. Iva Poslušná, PhD., proděkan pro studium, Fakulta architektury VUT v BrněSídlo: Poříčí 5, 639 00 BrnoTel. / fax: 54114 6657; 604229538 / fax: 54114 6605e-mail: poslusna@ucit.fa.vutbr.cz

Jméno: TU Liberec, Fakulta umění a architektury, Zastoupen: Prof. ing. arch. dr. Bořek Šípek, děkanSídlo: Studentská 2, 461 17 Liberec Tel. / fax: 485 353 511e-mail: borek.sipek@tul.cz

3.2. Zplnomocněný zástupce vyhlašovatelů, zpracovatel soutěžních podmínek, sekretář soutěže, sekretariát soutěžeJméno: PhDr. Václav Chaloupecký – KOMUNIKACE & PROFITZastoupen: PhDr. Václav ChaloupeckýSídlo: Pražská 16, 102 21 Praha 10Tel. / fax: tel.: 281 017 397; fax: 281 017 399 e-mail: komunikace.pr@volny.cz

3.3. Přezkušovatel soutěžní dokumentaceJméno: Ing. arch. Jan CachSídlo: Vršovická 8, Praha 10, 101 00 Tel. / fax: tel.: 236 004 800; mobil: 776 709 748 e – mail: jan.cach@cityofprague.cz

4. Druh soutěže

4.1. Podle záměru řešeníSoutěž se vyhlašuje jako projektová.4.2. Podle předmětu řešeníSoutěž se vyhlašuje jako architektonická a konstrukční.4.3. Podle druhu účastníkůSoutěž se vyhlašuje jako anonymní.4.4. Podle počtu vyhlášených kolSoutěž se vyhlašuje jako jednokolová.

5. Vyhlášení soutěže

Soutěž bude vyhlášena na: www.wienerberger.cz; www.fsv.cvut.cz; www.fa.cvut.cz; www.fa.vutbr.cz; www.tul.cz; www.casopisstavebnictvi.cz; www.stavebnictvi3000.cz; www.TvujDum.cz; na www.komunikace-profit.cz dne 16. 2. 2009.

6. Soutěžní podklady

6.1. Soutěžní podmínky

6.1.1. Jsou soutěžícím poskytovány bezplatně.

6.1.2. Soutěžní podmínky lze získat na www:

  • vyhlašovatelů soutěže: www.wienerberger.cz; www.fsv.cvut.cz; www.fa.cvut.cz; www.fa.vutbr.cz; www.tul.cz;
  • mediálních partnerů soutěže: www.casopisstavebnictvi.cz; www.stavebnictvi3000.cz; www.TvujDum.cz;
  • sekretariátu soutěže: www.komunikace-profit.cz

6.2. Soutěžní návrh, podmínky anonymity, označení soutěžního návrhu, požadované přílohy soutěžního návrhu a jejich obsahSoutěžní návrh, vč. všech příloh, se odevzdává v neporušeném, neprůhledném, zalepeném obalu.

6.2.1. Podmínky anonymity soutěžního návrhuSoutěžní návrhy jsou pro hodnocení porotou prezentovány anonymně. Žádná část soutěžního návrhu nesmí být označena logem, popisem, podpisem, heslem ani jinou grafickou značkou, která by mohla vést k porušení anonymity.Za porušení anonymity bude považováno i uvedení polohy objektu (s výjimkou orientace ke světovým stranám), který je předmětem soutěžního návrhu, dále pak uvedení názvu ulice, místa, teritoria okolí stavby, vč. např. názvu řeky, lesa, kopce apod. anebo adresy lokality, a to i pokud jde o názvy či adresy smyšlené.

6.2.2. Závazný způsob označení soutěžních návrhůVšechny součásti soutěžního návrhu, t.j. obal, panel, obálka „Autor“ a „Zpáteční adresa“, průvodní textová zpráva, podklady pro propagaci soutěže budou označeny nápisem: SoutěžPOROTHERM DŮM STUDENT 2009

6.2.3. Grafická část soutěžního návrhuGrafickou část soutěžního návrhu bude tvořit výkresová dokumentace.

  • Situace, půdorysy, řezy a pohledy v rozsahu a měřítku nutném pro jasnou prezentaci návrhu (případně doplněné poměrovým měřítkem), vizualizace.

6.2.4. Soutěžní panelSoutěžní návrh bude umístěn na jednom panelu.Rozměr panelu musí mít velikost 700 x 1000 mm (orientace na výšku).Jako materiál panelu se stanovuje lehký materiál pro výstavní účely - Kapaplast nebo Forex tloušťky 5 mm.

Vymezení pro označení identifikace na panelu:

  • vpravo dole v rohu - rámeček 30 x 30 mm pro identifikační číslo návrhu,
  • uprostřed dole - rámeček 200 x 50 mm pro umístění štítku se jménem autora
  • vlevo dole – rámeček 200 x 50 mm pro název a logo soutěže.

6.2.5. Průvodní textová zprávaPožaduje se ve dvou výtiscích formátu A4.Obsah průvodní textové zprávy:

  • stručné objasnění základních principů navrhovaného řešení, které předložený soutěžní návrh charakterizují,
  • základní koncepci předloženého architektonického, konstrukčního a materiálového řešení,
  • číselné údaje o stavbě: zastavěná plocha, velikosti místností, užitková plocha (viz ČSN 73 4301), obestavěný prostor (viz ČSN 73 4055).
  • Rozsah textu je stanoven na max. 2 strany formátu A4.

6.2.6. Podklady pro propagaci soutěžePožadují se v digitální podobě na CD nebo DVD v těchto formátech:

  • Vektorové podklady: *.DWG, *.DXF, *.DGN, *.CDR, *.PDF, *.AI, *.EPS
  • Rastrové podklady: *.TIFF, *.JPEG (minimálně kvalita 8), minimální velikost A5 v rozlišení 300 DPI, tzn. 2500 x 1800 bodů.
  • Průvodní textová zpráva: *.DOC, *.RTF

Předávají se v zalepené obálce s označením „Podklady pro propagaci soutěže“:

6.2.7. Další přílohy

6.2.7.1. Obálka s označením „Zpáteční adresa“Obálka nadepsaná „Zpáteční adresa“ bude obsahovat jméno a adresu, na kterou je možné zaslat Protokol o průběhu soutěže, pozvánku na slavnostní vyhlášení výsledků soutěže.

Obálka dále může obsahovat případný nesouhlas autora(ů) s otevřením obálky „Autor“, pokud návrh nebude oceněn.

6.2.7.2. Obálka s označením „Autor“ Obálka nadepsaná „Autor“ bude obsahovat jméno(a), adresu(y) s podpisem(y) autora(ů), spoluautora(ů), jméno školy, kde autor(ři) studuje(í), dohodnutý procentuální podíl na případně získané ceně a údaje o bankovním spojení, telefonní a faxová čísla, e-mailové adresy, kontaktní osobu pro komunikaci se sekretariátem soutěže a štítek s označením předkladatele soutěžního návrhu – autora. Rozměr štítku: 200 x 50 mm. Štítek bude, po otevření obálky autor, nalepen sekretariátem soutěže do rámečku 200 x 50 mm – viz bod 6.2.4. uprostřed dole na autorském panelu, který je pro umístění štítku se jménem autora určen.

Obálky označené „Zpáteční adresa“ a „Autor“ musí být neprůhledné a zalepené.

7. Kritéria hodnocení

Závazná kritéria, podle kterých budou soutěžní návrhy vyhodnocovány, se stanovují bez hierarchického rozlišení následně:

  • Celkové architektonické řešení
  • Využití kompletního cihlového systému POROTHERM dalších výrobků společnosti Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.
  • Přínos navrženého řešení pro budoucnost

8. Porota soutěže

8.1. Členové porotyPorota má devět řádných členů a dva členy – náhradníky. Bude zasedat, jednat a rozhodovat v tomto složení:

8.1.1. řádní členové poroty závislíIng. Petr Veleba, Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.

8.1.2. řádní členové poroty nezávislí:

  • Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ministerstvo pro místní rozvoj
  • Ing. Tomáš Chromý, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků
  • Doc. Ing. František Kulhánek, CSc., Fakulta stavební ČVUT v Praze
  • Ing. arch. Jan Kozel, autorizovaný architekt
  • Ing. arch. Iva Poslušná, PhD., VUT Brno
  • Ing. Jaromír Stránský, TU Liberec
  • Doc. Ing. arch. Radomíra Sedláková, CSc., Fakulta stavební ČVUT v Praze
  • (předsedkyně poroty)
  • Ing. Jan Žemlička, autorizovaný inženýr

8.1.3. členové - náhradníci poroty nezávislí:

  • Ing. arch. Alexandr Kroha, autorizovaný architekt
  • Ing. arch. Radek Martišek, autorizovaný architekt

9. Ceny POROTHERM DŮM STUDENT 2009

9.1. Hlavní cena POROTHERM DŮM STUDENT 2009 stanovuje se ve výši (slovy: padesáttisíckorunčeských) 50.000,- Kč

9.2. Zvláštní ceny

  • Zvláštní cena časopisu Stavebnictví
  • stanovuje se ve výši (slovy: třicetpěttisíckorunčeských) 35.000,- Kč
  • Zvláštní cena časopisu Stavebnictví a interiér
  • stanovuje se ve výši (slovy: třicetpěttisíckorunčeských) 35.000,- Kč
  • Zvláštní cena internetového portálu www.TvujDum.cz
  • stanovuje se ve výši (slovy: třicetpěttisíckorunčeských) 35.000,- Kč

9.3. Odměny

  • Odměny časopisu Stavebnictví3 odměny ve výši 5.000,- Kč,celkem 15.000,- Kč (slovy patnácttisíckorunčeských) 15.000,- Kč
  • Odměny časopisu Stavebnictví a interiér3 odměny ve výši 5.000,- Kč,celkem 15 000,- Kč (slovy patnácttisíckorunčeských) 15.000,- Kč
  • Odměny časopisu internetového portálu www.TvujDum.cz3 odměny ve výši 5.000,- Kč,celkem 15.000,- Kč (slovy patnácttisíckorunčeských) 15.000,- Kč

9.4. Podmínky pro případné rozhodnutí o jiném rozdělení cen Ve výjimečných případech může porota rozhodnout o jiném rozdělení cen. Toto své rozhodnutí musí porota zdůvodnit do protokolu.

9.5. Náležitosti zdanění cen rozdělených v soutěžiCeny udělené v soutěži fyzickým osobám budou podle § 36 odst. 2) písm. B) zákona č. 586/1992 Sb. O dani z příjmu, ve znění pozdějších předpisů sníženy o daň z příjmu, která bude vyhlašovatelem podle § 79 zákona č. 337/1992 Sb. O správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, odvedena správci daně.

9.6. Náhrady věcných výdajů soutěžícím:Wienerberger cihlářský průmysl, a. s. poskytne, na úhradu nákladů spojených s účastí studentů v soutěži, jednotlivým školám dar ve výši 1.000,- Kč (jeden tisíc korun českých) za jeden přihlášený soutěžní návrh studenta, který splní soutěžní podmínky. Dar v celkové výši (1000,- Kč krát počet soutěžních návrhů studentů, které splnily soutěžní podmínky) poskytne Wienerberger cihlářský průmysl, a. s. jednotlivým školám na základě darovacích smluv do 30. 10. 2009.

10. Základní termíny soutěže

10.1. Ustavující zasedání porotyUstavující zasedání poroty se konalo 4. února 2009.

10.2. Vyhlášení soutěžeVyhlášení soutěže se stanovuje na 16. února 2009.

10.3. Termín pro podání a zodpovězení dotazů soutěžícíchTermín pro podání dotazů do sekretariátu soutěže, v písemné (vč. e-mail a fax) formě, (na jiné formy dotazů nebude brán zřetel), se stanovuje na 14. 3. 2009. Rozhodným datem je datum na poštovním razítku a datum přijetí zprávy e-mail.

Termín pro zodpovězení dotazů je 3. 4. 2009. Rozhodným datem je datum na poštovním razítku a datum odeslání zprávy e-mail.

Odpovědi budou všem zájemcům o účast v soutěži přístupné na internetových adresách uvedených v odstavci 6.1.2 od 6. 4. 2009.

10.4. Datum odevzdání návrhů soutěžícímiOdevzdání soutěžních návrhů se stanovuje na pondělí 20. 7. 2009.

10.5. Datum hodnotícího zasedání porotyDatum hodnotícího zasedání poroty se stanovuje na 1.- 2. 9. 2009.Další zasedání se budou konat dle potřeby poroty.Závěrečné zasedání poroty se stanovuje na nejpozději 18. 9. 2009.

10.6. Lhůta k oznámení výsledků soutěže soutěžícímLhůta k oznámení výsledků soutěže soutěžícím se stanovuje na dobu pěti pracovních dnů od rozhodnutí poroty o pořadí a udělení cen a odměn.

10.7. Oficiální vyhlášení výsledků soutěžeZáměrem vyhlašovatelů je oficiálně slavnostně vyhlásit výsledky 12. listopadu 2009.

10.8. Lhůta k proplacení cen a zvláštních cenLhůty k vyplacení cen a zvláštních cen a odměn se stanovují na dobu do 50 dnů ode dne vyhlášení výsledků.

10.9. Vystavení soutěžních návrhůZáměrem vyhlašovatelů je vystavit oceněné soutěžní návrhy např. na stavebním veletrhu FOR ARCH 2009 (22. – 26. 9. 209) v Praze a postupně v prostorách ČVUT v Praze, VUT Brno a TU Liberec.Všechny soutěžní projekty budou vystaveny na internetovém portálu www.TvujDum.cz

11. Odevzdání soutěžních návrhů

Soutěžní návrhy, vč. příloh (viz bod 6.2.), je nutné odevzdat v neporušeném, neprůhledném, zalepeném obalu osobně nebo kurýrem dne 20. 7. 2009 od 9 do 15 hodin:

  • na ČVUT v Praze, Fakulta stavební - katedra architektury, Thákurova 7, Praha 6, Ing. arch. Jitka Paroubková, č. dv. A719, tel.: 224 355 458
  • na VUT Brno, Fakulta architektury, Poříčí 5, Brno, Ing. arch. David Křeček, č. dv. A 203, tel.775 055 034
  • na TU Liberec, Fakulta umění a architektury, Studentská 2, Liberec, Doc. Ing. Jan Krňanský, CSc., č. dv. FA 11, tel.: 605 295 715

12. Akceptování soutěžních podmínek

12.1. Souhlas vyhlašovatelů, porotců, přezkušovatele soutěžních návrhů a sekretáře soutěže s podmínkami soutěžeSvou účastí v soutěži potvrzují vyhlašovatelé, porotci, přezkušovatel soutěžních návrhů a sekretář soutěže, že se seznámili s podmínkami soutěže a zavazují se, že budou soutěžní podmínky dodržovat.

12.2. Souhlas soutěžících s podmínkami soutěžeSoutěžící vyslovují souhlas s podmínkami soutěže odevzdáním soutěžních návrhů.

13. Klauzule o autorských právech a zveřejnění soutěžních návrhů

13.1. Autorská práva soutěžícíchAutoři soutěžních návrhů si podrží svá autorská práva, mohou své soutěžní návrhy publikovat a mohou jich opět využít v jiném případě.

13.2. Svolení k užití autorského dílaOceněné návrhy se stávají majetkem hlavního vyhlašovatele soutěže, společnosti Wienerberger cihlářský průmysl, a. s..

Autoři všech soutěžních návrhů udělují vyhlašovateli souhlas užít jejich autorská díla pro účely popularizace soutěže, vydání katalogu soutěžních návrhů, kalendáře soutěže a další podobné účely, vč. marketingových.

Autoři oceněných návrhů dále postupují vyhlašovateli a partnerům soutěže právo užívat při popularizaci soutěže, v referencích a při prezentaci oceněných soutěžních prací označení: Hlavní cena POROTHERM DŮM STUDENT 2009, Zvláštní cena časopisu Stavebnictví, Zvláštní cena časopisu Stavebnictví a interiér, Zvláštní cena portálu www.TvujDum.cz, Odměna časopisu Stavebnictví, Odměna časopisu Stavebnictví a interiér, Odměna portálu www.TvujDum.cz, doplněné vždy o „v soutěži POROTHERM DŮM STUDENT 2009“.

Užití autorského díla pro jiné účely, než je uvedeno v těchto soutěžních podmínkách, je vázáno na výslovné svolení autorů.

13.3. Vrácení neoceněných návrhůNeoceněné návrhy budou, po ukončení soutěže, tj. po slavnostním vyhlášení výsledků a po vystavení soutěžních návrhů ve školách, které jsou spoluvyhlašovateli soutěže, na vyžádání vráceny autorům. Vrácení je nutno písemně vyžádat v sekretariátu soutěže do konce roku 2009. Po uplynutí této doby budou nevyžádané neoceněné návrhy skartovány.

13.4. Souhlas soutěžících s vystavením návrhůOdevzdáním soutěžních návrhů vyslovují soutěžící souhlas s bezplatnou reprodukcí a vystavením svých návrhů v rámci propagace soutěže a jejich výsledků.

14. Zveřejnění výsledků soutěže

Výsledek soutěže zveřejní vyhlašovatelé v době konání mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH 2009 a následně prostřednictvím vybraných periodik.Výsledky soutěže budou zveřejněny na internetovém portálu www.TvujDum.cz, v tištěných periodických titulech mediálních partnerů soutěže, časopisech Stavebnictví a Stavebnictví a interiér, na www.casopisstavebnictvi.cz; na www.stavebnictvi3000.cz, na webových stránkách vyhlašovatelů soutěže www.wienerberger.cz; www.fsv.cvut.cz; www.fa.cvut.cz; www.fa.vutbr.cz; www.tul.cz a na www sekretariátu soutěže www.komunikace-profit.cz.

15. Rozhodnutí poroty

Rozhodnutí poroty v této soutěži je konečné a nelze proti němu podat protest.

16. Schválení soutěžních podmínek

16.1. Tyto soutěžní podmínky byly projednány a odsouhlaseny porotou na ustavující schůzi poroty, konané dne 4. února 2009.

16.2. Tyto soutěžní podmínky byly schváleny v konečném znění vyhlašovateli soutěže dne 13. února 2009.