Bylo také na čase. Vždyť to ještě donedávna byla funkční nijak nepůsobivá krabice. Přitom tak důležitá součást každé kuchyně, která je navíc na viditelném místě a jen nesnadno lze schovat, si dávno zasloužila, aby její tvary byly přizpůsobeny současnému designovému diktátu. Když už je tolik na očích, pak tedy se vší okázalostí a nádherou.

Odsavač par: Poznáte ho?

Zaměříme-li se na současnou nabídku odsavačů par, pak nalezneme několik různých stylů. Do minimalistické technicistně pojaté kuchyně se nejlépe hodí tato zařízení stejného ražení. Tedy se strohými jednoduchými tvary, vyrobené z nerezu, případně kombinace nerez a sklo. Takové řešení totiž dokonale splyne s celkovým pojetím sestavy. Vybírejte tak, aby výsledný efekt nepůsobil násilně, zařízení by nemělo na sebe zbytečně upozorňovat, ale mělo by být jejím kompaktním doplňkem.

Někteří výrobci nabízejí mnohem odvážnější řešení. Digestoře povyšují na skutečnou ozdobu místnosti, takže kolikrát není na první pohled zřejmé, že vidíme právě odsavač par. Jsou to zařízení ozdobená kameny Swarovski, zrcátky, barevnými sklíčky a různými dalšími ozdobami. Rozhodneme-li se pro toto efektní řešení, pak bychom měli vybírat s rozmyslem tak, abychom výrazným vzhledem podtrhli celkové řešení kuchyňské sestavy a ne naopak. Jak to poznáme?

I do minimalistického interiéru si můžeme dopřát výrazný a zdobný prvek. Měl by být ovšem jen jeden a měli bychom ho vyvážit menší drobností, aby pocitově do místnosti patřil. Může to být zdobnější stojánek na ubrousky, mísa na ovoce a podobně. Je-li součástí odsavače par výrazná barva, pak můžeme ve stejném tónu zvolit jídelní či barové židle, případně ubrus či jiný doplněk.

Digestoř s odtahem, nebo bez něj

Nejen tvar, ale zejména technická stránka odsavače par bude v následujících létech měřítkem správné volby. Tam, kde je možné odvod vzduchu jednoduše probourat nejbližší stěnou, je vhodné zvolit provedení s odtahem ven. Jakmile by ale bylo nutné vést potrubí delší cestou, nastávají problémy. Každý metr potrubí a koleno do něj zapojené totiž snižuje účinnost odvětrávání. Častokrát se také stává, že nevzhledné potrubí na sebe upozorňuje a poškozuje vzhled interiéru. Tehdy je výhodnější instalovat odsavače par s recirkulací. Vedle běžných kovových filtrů, které jsou v obou typech odsavačů, jsou vybaveny uhlíkovými filtry. Jejich minimální životnost je 6 měsíců, reálná však jeden až dva roky. Indikátorem výměny bývá uživatelův nos, který vycítí, že filtry pachy už neabsorbují a je potřeba je vyměnit. Lépe vybavené modely mají světelný ukazatel, který výměnu hlásí.

Správné místo

Vodítkem pro umístění odsavače par je varná deska, nad kterou má digestoř logicky své místo. Jak vysoko? V této otázce se velmi často chybuje, obecně se doporučuje, že optimální vzdálenost mezi horní hranou varné desky a odsavačem je 75 cm. Nižším umístěním se vystavujeme úrazu, vyšší pak snižuje účinnost přístroje. Rozhodujícím faktorem je také místo, kde bude sloužit - bude v prostoru nad varným ostrůvkem, bude zabudovaná pod kuchyňskou skříňkou nebo ve skříňce, nebo to bude dekorativní odsavač připevněný ke stěně?

Při výběru se soustřeďte na:

  • Výkon - digestoř by měla v místnosti vzduch vyměnit alespoň desetkrát za hodinu.
  • Hlučnost - udávána je v decibelech, výrobce informuje, zda údaj vypovídá o hlučnosti samotného motoru, jenom vzduchu apod.
  • Konstrukci - aby vzduch, který vchází dovnitř, přístroj nerozkmital natolik, že bude mnohem hlučnější, než jsme původně počítali.
  • Údržbu - zejména u zdobnějšího provedení přemýšlejte nad tím, jak jednotlivé části zařízení budete čistit. Chcete-li zaujmout, pak rozhodně ne zaprášenou a ulepenou digestoří.

-zal-

Foto: www.elica.cz, www.digestore-faber.cz