To, jak jsme hledali byt, co znamená „po rekonstrukci“ a podobné radosti z mé minulosti, jsem vám už předestřel. Teď se zaměřím na místo a čas velmi konkrétní. Na dobu, kdy jsme byt našli. Byl začátek dubna (POZOR TO JE DŮLEŽITÁ INFORMACE!). Tehdy jsme si s realitním makléřem plácli a začal KOLOTOČ.

Je to on!

Našli jsme krásný byt s krásným výhledem na hrad. Sice až na druhém konci Prahy, ale ten hrad tam přece jen je :-) Byl to on. Byl to TEN byt, který jsme chtěli.

Realitní makléř vypadal velmi solidně. Tichý, klidný muž z velké a renomované realitky, který byl rád, že si s námi plácnul. Aby také ne. Výsledek mého předchozího plánování bylo to, že stejný makléř, který nám byt prodá, zařídí také odprodej naší stávající garsonky na Jižním Městě. Tím by měl být jakžtakž zaručen souběh stěhování, financí apod. A on měl dvě provize.

Z BLOGU ČECHY PODLE ČECHA JSTE SI UŽ MOHLI PŘEČÍST:

Začneme prodejem. Ten šel velmi rychle. První zájemkyně a hned bylo jasno. Paní chtěla malý byt na Jižáku a ten náš jí zcela, ale zcela vyhovoval. Přišla první smlouva od realitky a ta nás možná už měla trknout. V textu chyběly zásadní věci, jako poměrová čísla společných prostor, upřesnění, co bude s poštou, jak je to s doplatky za energie do doby prodeje apod. I když jsme tím šli sami proti sobě, upozornili jsme na to. Vše se vyřešilo, paní si od nás byt koupila a… My neměli kde bydlet.

Je tu problém

Koupě nového bytu totiž nešla tak rychle. Podobná kupní smlouva tak byla překontrolována několika odborníky a byly tu nalezeny „drobnější“ chyby.

  • Katastrální číslo domu bylo špatně.
  • Jméno kupujícího bylo špatně.
  • Z textu vyplývalo, že prodávající nenese žádnou zodpovědnost za vady, na které neupozornil. Pokud by tedy den po koupi vyhořel byt kvůli špatně udělané elektroinstalaci apod., byl by z obliga.
  • Nebyly ustanoveny základní funkce pro převod peněz (kam skládat, za kolik, kdy, s jakými podmínkami, jakou pokutou…).

A tak dále. Jistě chápete, že takovou smlouvu jsme podepsat nemohli. Opravenou verzi s připomínkami jsem odeslal právníkovi realitní kanceláře. Byl květen. Odpověď žádná. Nakonec po několika urgencích mi přišla smlouva nová. Vlastně… Přišla smlouva úplně ta samá, jako byla první verze. Jen katastrální číslo bylo změněno.

Pár bublinek v krvi rychle vyprchalo a já se vydal za právníkem dané realitní kanceláře, abych mu vše vysvětlil. Nebyl tam, přijala mne jeho spolupracovnice. Krásně jsme si popovídali, vysvětlil jsem jí všechny změny, které byly ve smlouvě zaneseny, odsouhlasili jsme si tyto změny jako možné, právně a logicky podložené. A pak přišla třetí smlouva. Jen některé změny byly zaneseny. Prý s nimi prodávající nesouhlasí. Nesouhlasí třeba s tím, že se nejmenuji Čecch? Zvláštní.

Výsledkem bylo, že prodávající se obrátil na renomovaného právníka v oboru realit, aby mu sestavil novou kupní smlouvu. V pořádku jsem ji obdržel a zalitou rudými opravami ji poslal zpět.

  • Očividné nakopírování jiné smlouvy s sebou přineslo i špatné trvalé bydliště prodávajících.
  • Nesouhlasily sumy uložených částek a doplatků v jednotlivých odstavcích.
  • Nesouhlasily odstavce, takže po odstavci 2 následoval odstavec 5 (samozřejmě, že v textu bylo na zbylé odstavce odkazováno).
  • Po sečtení všech dnů, které měly úřady na vyřízení všech formalit (banka na rozhodnutí o hypotéce, katastrální úřad se zápisem apod.), překračovaly tyto dny stanovenou lhůtu danou smlouvou. V tom případě by propadla záloha.
  • Nebylo zde zaznamenáno, kdo platí odměnu realitní kanceláři.
  • Nebylo zaznamenáno, kdo platí poplatky u notáře apod.
  • Chyběla klauzule o tom, co s přeplatky a nedoplatky náležející bytu do doby podepsání kupní smlouvy.
  • Neexistovalo ujednání, že pokud katastrální úřad z jakéhokoliv důvodu neprovede zápis nového vlastníka do doby ujednané smlouvou, co bude se zálohou.
  • Co bude, když některá ze stran odmítne podepsat smlouvu.
  • Chyběla čísla účtů, na které by měly chodit zálohy, doplatky i jejich vrácení.

Končil květen a my se museli odstěhovat z našeho bytu. Od 1.6. jsme neměli kde bydlet.