Ale co to je platné, že bitva zuří a vítězství se přiklání na tu či onu stranu. Trpí tím vždy obyčejný člověk. Tedy my. A tak jsme se museli sbalit z našeho byť miniaturního bytu a odstěhovat se pryč.

Nevěřili byste, kolik se toho může do jednoho bytu o rozloze 30 m² vejít. Možná věřili. Hlavně ti, kteří se už někdy stěhovali. Ta hromada krabic byla snad větší než sám byt. Nejednou jsme slyšeli citaci z Dobrého vojáka Švejka, že „uvnitř Země je ještě jedna větší Země, která je větší než ta vnější“.

Z mého blogu jste už mohli číst tyto díly:

A kam jsme to všechno dali? Část na chatu k rodičům mojí manželky, část do sklepa domu, kde manželka pracovala, a s částí jsme se stěhovali. Tu a tam… Hned několikrát. Vždyť koupě bytu sice nakonec dopadla dobře (to trochu předbíhám), ale bylo zapotřebí ještě byt zrekonstruovat. Takže tímto bych chtěl poděkovat rodině své milované manželky, že byla na nás tak hodná a postupně jsme se mohli stěhovat po všech možných místech, kde nás nechali nějaký ten týden až měsíce bydlet.

Bitva zuří dál

Právní bitvu jsme minule opustili, když k nám došla už několikátá verze smlouvy – opět s chybami, opět s nesmysly… Ale budiž. Vše se chýlilo k jakémusi kompromisu. A přišel den, kdy jsme měli podepisovat smlouvu o smlouvě budoucí. Večer před podpisem jsem však měl telefon. Volala moje maminka. Jen tak pro formu se podívala na internetový výpis z katastru nemovitostí a… NA DOMĚ BYLA PLOMBA!

Rychlé telefonáty na různé strany odhalily fantastickou věc. Ten samý realitní makléř, který dělal prodej našeho bytu, zároveň připravoval kolaudaci a následný prodej přestavěné nebytové prostory na bytovou. A tak když vše bylo hotovo, šel na KÚ a vložil sem vklad. Bohužel den před podpisem naší smlouvy. Samozřejmě, že tím byl zaplombovaný celý dům a změnila se smlouva, protože se změnila poměrová čísla společných prostor!

Co to znamenalo v praxi? Stažení žádosti na KÚ trvalo měsíc. Bitva mezi námi a právníkem o to, aby si konečně uvědomil, že poměrová čísla ve smlouvě musí být v pořádku, se zdála nekonečná. Když to pochopil, nadělal do smlouvy další chyby.

Klient to nechtěl

To nejlepší si ale necháme na konec. Opravená smlouva odeslaná právníkovi (zapomněli jsme podotknout, že daný právník učí problematiku realitního práva na vysoké škole) se nám vrátila zpátky bez jakýchkoli přijatých změn.

Tak jsem zavolal prodávajícímu a pobavil se s ním na téma smlouvy. Řekl mi, že vůbec nevěděl o nějakých mých připomínkách.

Proto jsme probrali bod po bodu jednotlivé změny, všechny jsme si odsouhlasili jako potřebné a logické a já zavolal právníka. Ten mi oznámil, že VŠECHNY MOJE PŘIPOMÍNKY KLIENT ODMÍTL. Když jsem mu vysvětlil situaci, že jsem právě domluvil s prodávajícím, který o žádných změnách nevěděl a že je se mnou bod po bodu odsouhlasil, sprostě mne urazil a zavěsil. Tolik k obtížné a fundované právnické praxi.