S mojí ženou jsme se poznali před šesti lety. Teď už jsme svoji a máme rok a půl starého fantastického kluka. A je nám skvěle. Nikdy mi tak skvěle nebylo. Jsem jich plný. Miluji ty chvíle, kdy přijdu domů, dám pusu manželce Janě a můj Šimon vříská a skáče radostí, že jsem se vrátil a budu s ním dělat všechny ty ptákoviny, které tak miluje.

Dnes je silvestr.

Na silvestra mnoho lidí bilancuje. I já každý rok přemýšlím nad tím, jaký byl ten uplynulý rok a jestli ten nový bude o něco lepší. A každý rok zjišťuji, že se mám vlastně dobře. Na co si můžu stěžovat? Nevím. Nemám nic, kde bych něco měnil. Jsem spokojený. Takže až se mě zeptáte, jak se mám, tak vám odpovím: „Díky za optání, mám se dobře“.

Peníze nejsou všechno

Tenhle rok mi potvrdil, že peníze nejsou všechno. Šetříme jak doma, tak i v práci. A přesto to jde. Soukromě to sice nevypadá, vždyť jsme koupili chatu, ale to byla spíš investice, protože stavebnímu spoření vyprchala podpora jak bublinky ze sodovky. Tak jsme investovali do něčeho, kde se budeme mít dobře a kde náš syn bude mít rozběh, kde bude moct pozorovat srnky, jak se pasou na našem záhonku jahod, jak slunce lechtá v nose a jak voda hučí po lučinách a bory šumí po skalinách. Chceme ho vést k tomu, aby miloval přírodu a naši krásnou zem. A tady se to snad bude dařit.

Ale jak jistě mnozí víte, investice do chaty znamená, že peníze i nadále vyhazujeme oknem lopatou. Konto je už skoro vyčerpané. Ale máme chatky plnou hlavu. Myslíme na ni každý den a ukrutně se těšíme na jaro. Takže jsme spokojení. Díky za optání, mám se dobře.

A v práci? Také šetříme, jako každý. Ale i tady mám radost z toho, co dělám. Peněz není nikde nazbyt a my museli najít rezervy, kde se dalo. Ale žijeme. A důstojně. A já jsem rád, že se www.dumazahrada.cz stále lepší. To, že děláme lepší články, které lidi zajímají, dokládá, že se zvýšila návštěvnost našich stránek i v rámci historie. Lidé se tak nedívají jen na to nejnovější, co jim zrovna strčíme až pod nos. Ale vyhledávají. Hledají informace, rady, nápady, které za to stojí. A statistiky ukazují, že nacházejí. A to je to, co vám chci nabízet i dál.

Zároveň se zde vytváří komunita na Facebooku, která je věrná, která se zajímá, která o nás ví. Není to jen číslo falešných FB profilů. Tento rok jsme překonali hranici 10 000 fanoušků a jsou to opravdoví uživatelé. Opravdoví lidé s tváří, adresou, zájmy. A jestli se kdokoli z nich někdy zeptá, jak se mi daří, odpovím: „Díky za optání, mám se dobře, a jak se máte vy?" Doufám, že také tak.

Nová doba

A co přinese příští rok? Těžko říct. Možná lepší vládu, možná ne. Možná bude víc peněz a finanční krize bude jen vzpomínkou na Wikipedii. A možná také ne. Možná bude horké léto a možná ne. Ale jedno vám slíbit můžu. Jestli doma každý den najdu svou skvělou ženu a úžasného syna, budu moct kdykoli a komukoli říct „Díky za optání, mám se dobře.“ A je jedno, jaké bude počasí, kolikrát jsem rekonstruoval koupelnu nebo kolik budu mít peněz na účtu.

A jak se máte vy?

Přeji vám, abyste se měli krásně.

Za časopis DŮM&ZAHRADA i portál www.dumazahrada.cz Jan Čech