Neustále jsem plný protichůdných pocitů. Vím, že zahrádka potřebuje spoustu sněhu, pěkné mrazy a spoustu vláhy. Na druhou stranu ve mně klíčí obavy o stav střechy, výšku hladiny vody ve sklepě, stav trubek v chatičce. Těm se tuhá zima nelíbí. Tak nevím. Mám se radovat, když přijdou mrazy a sněží, nebo se mám třást děsem, že na jaře budu muset kopat, kutat a předělávat?

Něco dalšího z mého blogu:

Je to ještě dva roky zpátky, kdy jsem takové myšlenky spojoval jen se starostí o náš bytový dům v Praze, kde jsem předsedou výboru vlastníků. Tuhle teče, tamhle fouká, lidi jen nadávají. Nikdo nehne prstem a pak si jeden z nich přijde stěžovat, jak to, že mu už tři dny nesvítí světlo na chodbě, co jako předseda výboru vlastně za ten horentní plat 2100 Kč/měsíc před zdaněním dělám?

Jsem snad vševěd, že v nějakém patře praskla žárovka? To mám každý den procházet celý dům, procházet a zkoumat, jestli jsou žárovky a pohybová čidla funkční, že dveře na schodiště jsou dostatečně dovřené, aby lidem netáhlo na nohy na chodbách? To mám neustále obcházet okna na schodištích a kontrolovat, jestli kuřáci, kteří si sem chodí vytáhnout svou doma „ilegální“ cigaretu, dovřeli okna? Zatraceně – tohle mi byl čert dlužen. Ale moje funkce se chýlí ke konci a pak to budu já, kdo bude jen nadávat. HA!

Teď mi ale hlava těžkne kvůli chatičce. Mám chtít raději mírnou, nebo tuhou zimu? Co voda? Má hodně pršet, nebo málo? Jak to mám vědět. Všechno chce svoje. A navíc na jaře chci předělat střechu, a když zbudou peníze, tak i trochu terasu. Projektová dokumentace ještě není hotová (už od září), a kolečko po úřadech tak není hotové. Bude to stát neskutečné peníze a já se pořád drbu na hlavě, jestli právě tahle zvolená technologie a materiál jsou tím nejlepším, co jsem si mohl vybrat.

Nejhorší je, že dělám právě tady – v Domu&Zahradě. Tady mám neustálý přehled o tom, co je na trhu za novinky, hovořím s odborníky, píšu sám články o všem, co je zapotřebí dělat. A pak si sednu, vložím hlavu do dlaní a smutně pláču. Nevím. Nemůžu se rozhodnout. A kdo mi poradí, každý radí vždy to, co je mu nejbližší. Výrobci keramických tašek mi samozřejmě neporadí beton a naopak. Všichni svorně plijí na plechové střechy, ale ti se jim vysmívají a poukazují na celkové náklady na konstrukci střechy.

A pak je tu zateplení domku, konstrukce terasy, odvodnění, septik… Hromady a hromady věcí, kde se musím rozhodnout a kde nevím. Prostě kovářova kobyla asi zase bude chodit bosa.

Je leden a já neustále myslím na to, co budu dělat, jak budu stavět, přestavovat, upravovat, sázet, přehazovat, kompostovat… Máte to také tak? Doufám, že ano. Abych v tom nebyl sám.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com