Když jsem před lety rekonstruoval koupelnu, užil jsem si. Nerekonstruoval jsem ji jednou, dokonce ani dvakrát, ale rovnou třikrát. Kdo tuhle historku nezná, ten ať se potěší cizím neštěstím v mém dávném blogu.

Jediné, co tehdy nebylo třeba doma předělávat, byl záchod. Tam nevadilo, že dlaždičky sají vodu. Tam se člověk nekoupe, takže záchod zůstal krásný až do dnešních dnů. Bohužel nic netrvá věčně – ani ta záchodová idyla. Budou nám předělávat stoupačky. A i když jsem si nechal při rekonstrukci dělat revizní dvířka největší na trhu (600 x 600 mm), prostě to stačit nebude, protože vodovodní a odpadní trubky jsou v paneláku příliš velké. A tak přijde vybourání celého záchodu. Přijde vám to jako nesmysl?

  • Záchod se prostě odšroubuje a odstaví. Bohužel, při rekonstrukci mi parta dělníků záchod k dlažbě nepřivrtala, ale přilepila. „Znáte to, jak se záchody neustále kejvaj? Tak tenhle se vám fakt nikdy kejvat nebude,“ argumentovali mi dělníci, když jsem se ptal, jak budu někdy záchod vyndávat. A je to tady.
  • Revizní dvířka lze vyndat a znova použít. Jsou to skrytá dvířka pod dlaždice. Takže k sádrokartonu a profilům jsou přišroubovaná a pak přelepená dlaždičkami. Abych se dostal k šroubům, musel bych odsekávat ze sádrokartonu dlaždičky a pak se snažit šrouby dostat ven.
  • Sádrokartonovou stěnu lze sundat a pak zase nandat a jen dolepit dlaždice. Zajímal jsem se, jak je vytvořená stěna. Standardně se do UW profilů vsadí CW profil a na něj se přišroubuje sádrokarton. Tady kvůli nedostatku místa je CW profil přišroubovaný svisle k bočním stěnám a do něj je napříč připevněných několik UA profilů. Bohužel provrtány jsou skrz sádroš i oba profily. Takže když vyrvu sádrokarton, zničím všechny profily a pravděpodobně i všechny dlaždičky po stranách.

Tady vidíte, že to, co mi na záchodě po rekonstrukci stoupaček zbude, budou asi jen dveře. Ach jo.

Chatička

Všiml jsem si, že na chatě máme mokrou podlahu u záchodu. Tak jsem ho obhlédl kolem dokola a zjistil, že teče. Teče na několika místech – od závěsné nádržky, přes přívodní trubku, vlastně všude. Předchozí majitel si zcela očividně nedělal žádné problémy a trubky, které měl, natvrdo do sebe narval a pak akrylátem zatmelil. Po letech akrylát povolil, trubky zkřehly a popraskaly. Záchod samotný je s nízkým splachováním (já říkám s vyhlídkou), což nesnáším, a navíc má takový ten nešvar, že nejprudší proud jde zepředu. To, co je v záchodu, tak je několikrát obráceno, osprchováno, pováleno, ale nikoliv spláchnuto.

DOST! Rozhodl jsem se, že pořídím nový záchod. A když, tak komplet. Takže nová podlaha (OSB desky místo prken nad crawl spacem), spodní zateplení, linoleum (je teplejší než dlaždice), záchod, nádržka… Vlastně všechno. A protože nemůžu rozkopat záchod, když tam mám celou rodinu, budu si muset dát někdy pracovní den na chatě, abych to zmáknul celé sám. Uvidíme, jaká překvapení na mě vykouknou.

Držte mi palce. Záchodový podzim začíná.