Vítejte v kategorii Cestička k domovu! Najdete zde fotografie, videa a textíky týkající se našeho nejpalčivějšího problému: příjezdové cesty. Náš dům se totiž nachází na velmi klidném, romantickém místě. Má to ale své úskalí. Nevede k němu silnice hodná tohoto názvu. Pouze jakási polozpevněná štěrková cesta. Donedávna k nám domů vedly takového cesty dvě. Tu lepší z nich se ale jeden ze sousedů rozhodl - podle nás protiprávně - přehradit plotem. Rozhořela se právní válka. O boji za cestu k domovu se dočtete právě v této kategorii. Najdete tu i amatérská videa. Zatím dvě. Kterak policie asistovala přehrazování cesty a Kterak teď jezdíme domů. Poďte dál!

Soused zahradil cestu

Stalo se to 22. dubna 2010. Soused postavil plot přes nejsjízdnější přístupovou cestu k našemu domu. Protiprávně. Cesta je totiž podle našeho názoru veřejnou komunikací, přestože se nachází na pozemku, který soused před časem koupil.

Zákaz hvězdu přes plot

Všimněte si té urputnosti. Jako by plot nestačil. Ještě dopravní značka. Pro slimáky? Nebo jako veřejné prohlášení, že majitel pozemku je king?

Máme taky značku

Děti okamžitě chtěly, abychom měli u plotu taky značku. Tak si vyrobily Zákas hvězdu

Cesta, která zbyla

Takže nám nezbylo, než domů jezdit a chodit jen po této cestě. V zimě není sjízdná vůbec, je nakloněná, bahnitá a začíná na nezpevněném nebezpečném svahu

Cesta, která zbyla 2

Město pomohlo

Město po urgencích a telefonátech všem důležitým osobám pomohlo. Upravilo povrh nájezdu do cesty, která zbyla keramickým recyklátem (rozbitmi taškami), rozšířilo nájezd a vyrobilo jakousi objížďku.

Město pomohlo2

Nový nájezd do naší ulice

Toto je cesta, která zbyla po úpravě taškami

Objížďka

A toto je objížďka. Keramický recyklát zpevněný asfaltovým recyklátem a uválcovaný|5*

Objížďka2

Objížďka vede přes potůček překrytý panelem (těžší auta BUDOU MÍT I TADY PROBLÉM, zejména cestzouz nahoru). My ale potřebujeme, aby se k nám dostala záchrtanka, popeláři, fekální vůz, hasiči...

Zapršelo...

Pak přišly deště, soused si zavolal fekální vůz. A naše ulice ze změnila v bažinu.

Bažina2

Přijely stroje, objížďka je v pr...

Asi dva týdny poté, co město postavilo objížďku, si soused Pražák (ten, co zahradil cestu) stavěl elektrickou přípojku a ČEZ vyměňoval sloup elektrického vedení. Zbyla spoušť...

Zkáza2

Soused Pražák (ten, který zahradil cestu) si stavěl elektrickou přípojku. ČEZ zároveň měnil sloup elektrického vedení. Přijely stroje. A objížďka byla opět nesjízdná. Urgovali jsme, aby firma povrch opravila. Moje žena si od dělníků vyslechla, že je kráva, která nemá nic na práci. Nakonec jsme firmu přiměli ke kosmetickým úpravám. Město slíbilo, že koupí další recyklát

Nová objížďka

Cestou dolů to jde, nahoru se zahrabávají i osobáky. Co s námi bude v zimě?

Offline 1

Koncem června nefungoval internet a telefon. Nahlásil jsem závadu. Přijel technik s plošinou a změřil, že je přerušený telefonní kabel vedoucí nad bývalou cestičkou k domovu -- nynější zahradou mého souseda Pražáka. Změřil také, kde je přerušený. A věřte nebo nevěřte, bylo to v místě, kde kabel prochází korunou třešně a je a) skryt pohledům a b) dosažitelný pomocí žebříku či větví stromu. Uprostřed nové ohrady!

Offline 2

Bylo celkem obtížné dostat se s plošinou na místo přerušeného kabelu. Nová vrata zamčena. Všude jinde plot. Nikdo doma. Nakonec přijela paní majitelová a na cestičku k domovu nás na chvíli pustila. Bohužel jsem si na plošinu nevzal fotoaparát. Musel jsem fotit mobilem, takže kvalita vepsí.

Offline 3

Na plošině jsme s technikem O2 zjistili to, co možná vidíte na fotografiích (omluvte sníženou kvalitu!). Kabel byl přerušen úmyslně. Asi kleštěmi. Na místě, kam se po uzavření cesty nikdo nedostane. Náhoda? Sousedské špásování? Internet jsem nutně a rychle potřeboval. Tak jsme nevolali škodmistra, ale opravili vedení. A tím odstranili důkazy, pomocí kterých by O2 mohla požadovat náhradu škody.

Cesta vzala za své

Novou objížďku, kterou nám zbudovalo město, zničila vozidla firmy, která u nás budovala elektrickou přípojku pro souseda. Asi týden poté, co vznikla. Nyní je sjízdná jen pro terénní vozidla a pro řidiče půjčených aut (don't be gentle, it's a rental). Hrozí totiž vážné poškození vozu a uvíznutí.

Vidím hromadu cihel...

Když elektrofirmy zničila naši novou cestičku k domovu, žádala po nich manželka Alice, aby cestu uvedli do původního stavu. Dostalo se jí nediplomatické odpovědi: Já nevidím žádnou cestu, vidím jen hromadu cihel. Stěžovali jsme si, přijel brigádník s hráběmi.

Co dál?

Toto je nová -- ale zničená -- objížďka. Zavolal jsem zástupce města, abychom vymysleli, co dál. Pan místostarosta navrhl další druh recyklátu: odpad z frézování vozovek. Prý se to na sluníčku speče. Město ale nemá válec, takže až se bude dělat kanalizace, uválcuje to válec firmy, která ji bude budovat. Asi. Snad to bude brzy.