Ale je to pravda. Jen kolik akcí probíhá! Kolik se toho děje na internetu! A proto se snažíme věnovat architektuře a designu více jak na webu, tak v časopise. Ale o tom jsem podrobně psal minule. V tomto směru mě zaujal dům polského architekta, který lze přeměnit v nedobytnou pevnost ZDE.

Další byrokracie, další peníze

Zkusím ještě stavařinu. Respektive realitní byznys a paragrafy. Víte, že od příštího roku bude muset mít (pokud bude schválena příslušná legislativa) každý prodávaný či pronajímaný dům (a tedy i třeba váš po babičce) průkaz energetické náročnosti budov? Pokud tedy budete chtít prodat dům, vypláznete navíc 5000 Kč, a nemáte-li stavební dokumentaci, ze které lze ENB spočítat, ještě více. Za nedodržení hrozí pokuta až 100 tisíc (fyzické osoby) a až 200 tisíc Kč (právnické osoby).

Proč? Nevím. Stát pečuje o kupující? Pro novou výstavbu je PENB povinný už dnes (platí od roku 2009), ale ani tam mi to není zcela jasné. O koho tady stát pečuje? Možná je to jen dělostřelecká příprava. V roce 2020 bude zřejmě možné postavit jen dům s max. 30 kWh/m² za rok. Když bude v průkazu 40? Nebo 100, jak je dnes běžné? Prostě vám ho nepovolí. Anebo si pořídíte cinknutý.

Drahá krása

Připravujeme březnové číslo časopisu. Bude tam rozhovor s architektem Josefem Smolou (jedním z guru pasivního stavění v České republice). Věřím, že zajímavý. Bavíme se o šlendriánu na stavbách, nedodržování manuálů a postupů, podvádění… zkrátka o běžných věcech. Ale také o řítící se sem eurosměrnici o energetické náročnosti budov, podle které budou muset být všechny nové veřejné budovy od roku 2018 a rodinné domy od roku 2020 skoro pasivní (říká se „s téměř nulovou“ potřebou energie na vytápění, ale zřejmě to bude 25 - 30 kWh na m² vytápěné plochy a rok). O čemž by se mělo diskutovat, ale nediskutuje. Více ZDE.

Pan architekt Smola otevřeně kritizuje nové veřejné budovy, vyprojektované jako energeticky NEúsporné stavby. V této souvislosti mluví také o pražské Fakultě architektury (!) a o Národní technické knihovně.