Toto je blogerský příspěvek. Takže nemusí jít o seriózní a odborný článek. A tedy můžu začít občerstvením. Každý rok mě udiví, jak nízkou úroveň může mít stravování na mezinárodním veletrhu. Dal jsem si k obědu sekaný řízek pikant, nebo jak se to jmenovalo. Bylo to posypané syrovým zelím a zalité šťávou. Brrr. A stejné to bylo ve všech bufetech, co jich v areálu brněnského Výstaviště je. Detailů netřeba. Celé to působí jako vzpomínka na rok 1984 (co se kulinářských prožitků týče, nikoli cen). Škoda, že jsem to nevyfotografoval! Je vidět, že ještě nemám blogerské instinkty.

Zajímavé je, že tímto neduhem netrpí výstaviště v pražských Letňanech. Tam se na jídlo vysloveně těším. A návštěvu v podstatě kteréhokoli veletrhu spojím s obědem.

Harcovníci, kteří na brněnský stavební veletrh jezdí už léta, mi opakovaně potvrzují, že každý rok je výstava menší a menší. Vloni byl zavřený a prázdný kulatý pavilon Z. Letos také, navíc ale zely prázdnotou i části dalších pavilonů. Zrovna u sekaného řízku jsme se s kolegou shodli, že zmenšující se veletrh není jen důsledek poklesu stavebnictví. Že se možná veletrh jako žánr, jako médium vyčerpal. Zatímco v minulosti to bylo téměř jediné místo, kde si mohli návštěvníci osahat nové materiály a technologie. A vlastně také dovědět se o nich. A porovnat je s jinými. Vyptat se na všechno možné. Nasbírat prospekty s technickými parametry…. Dnes je internet, jsou showroomy. Tak proč jezdit do Brna, že?

A dobré věci na závěr: dokonalý mi přišel nápad brněnského Centra pasivního domu stavět ve výstavištní hale „živě“ pasivní dům. Více ZDE. A samozřejmě: řada vystavovatelů měla opravdu hezké a zajímavé stánky (nebudu jmenovat, abych na nikoho nezapomněl a neurazil ho tím).

A v redakci? Dokončujeme číslo 6/12. Ode mě tam kromě jiného bude velký rozhovor s architektem Pavlem Hniličkou (autorem knihy Sídelní kaše o našich domečkových periferiích). Následovat bude v dalším čísle paní architektka Markéta Cajthamlová (na textu se pracuje, takže nebudu nic prozrazovat).

Paní redaktorka Krausová byla na proslulém milánském veletrhu Salone Internazionale del Mobile a přivezla kufr trendů a novinek na papíře, CD, DVD a dalších médiích… V interiérové části časopisu z kufru budeme žít pár měsíců. O veletrhu píšeme i ZDE.

A na webu? Posledně ZDE jsem psal, abyste psali (v souvislosti s vilou Romana Janouška), a vy jste psali. Přišly mi dva maily od příznivců pana architekta Radana Hubičky. Jeden hodně kritický (že nemáme psát o Janouškovi), druhý milý (že mám kultivovat vkus čtenářů). Díky!