Posledně jsem psal, že mi umrzl (správně botanicky: uschl) bambus. Není tomu tak. I zástupci rodu Phyllostachys, kterým mráz nejvíce ublížil, vyhnali nová stébla. Říká se, že stébla Phyllostachysu jsou každý rok o polovinu delší. Já bohužel začínám od nuly. Některé umrzlé Phyllostachysy měly skoro tři metry. Nová stébla zatím působí tence. Budou podle mě tak 1,5 metru dlouhá.

Skvěle nám rostou tykve! Má to jeden zásadní důvod: na rozdíl od předchozích let vůbec na zahradě nemáme červené slimáky-plzáky. Že by také mráz?

Jsem rád, že přibývají – ač pomalu - fotografie ošklivých domů v soutěži Pecka roku. Zatím jsou tam většinou trosky domů čekající na demoliční výměr. Že by už nebyly škaredé novostavby?

A v redakci? Finišujeme před prázdninami. Snažíme si práci alespoň trošku nadělat. Bojím se například, že všichni architekti zmizí na cestách, a nebude s kým natáčet rozhovory. Tak se jich snažím udělat hned několik dopředu. V čísle časopisu, které je právě v prodeji, mluví architektka Markéta Cajthamlová. O šikmých střechách a stavebních úřadech. A architekt pasivních domů Ivan Kraus. V příštím čísle bude následovat ve velkém, tak trochu filozofickém rozhovoru architekt David Kraus.

P.S. Pokud vám nepomrzly bambusy a máte se čím chlubit na své zahrádce, pochlubte se jí. Vyhlásili jsme už tradiční soutěž o Zahradu roku!