Musím říct, že to zpočátku vypadalo hezky a jednoduše. Parcela byla koupená, a my navštívily pana projektanta, aby nám zpracoval projekt. Řekly jsme mu, jaké máme požadavky, co bychom chtěly, a co naopak ne. Jak už bylo řečeno, stavíme dvougenerační dům, kde budou oba byty naprosto odděleny. Každý se samostatným vchodem a vlastní předsíní. I měřiče energií budou samostatné pro každý byt.

Nejdůležitější bylo umístění maminčiny pracovny. Mamka měla jasno - pracovna musí být umístěna co možná nejblíže ke vchodovým dveřím. Bylo by nežádoucí, aby její klienti chodili do kanceláře přes celý dům.

Takže jsme vymýšlely, přemýšlely a malovaly… a co nám vše komplikovalo život? Přece ten plyn! My se tam nemohly vejít! Ale mamka je žena s obrovskou představivostí a půdorys bytu si do finále namalovala sama.

Snažíme se postavit levný rodinný dům, proto jsme zavrhly možnost více koupelen. Nevadí nám, když si naše návštěva odskočí do „naší jediné“ koupelny. Chtěla jsem ale spíž u kuchyně. Pan projektant mi ale řekl: „Zavařujete? Ne. Tak spíž nepotřebujete. Zamítnuto.“ Nevěděla jsem sice, že spíž slouží pouze na skladování zavařenin, ale teď už to vím, a nejsem proto tak smutná, že ji mít nebudu.

Ostatní požadavky panu projektantovi nevadily. Ba naopak. Je velmi moderní a tvůrčí. (Možná proto nemá rád spíže.)

Celé naše vymýšlení a konečná realizace projektu trvala půl roku! Určitě by bylo jednodušší (a levnější), kdybychom si vybraly půdorys typizovaný. To je takový, který už existuje. Katalogů s různými typizovanými domy je spousta, jen je důležité, aby vyhovoval právě vám.

Dalším oříškem byl stavební materiál. Přemýšlely jsme o nízkoenergetických i pasivních domech. Uvažovaly jsme o dřevostavbě nebo montovaném domku. Opravdu tomu nerozumíme, a proto jsme si raději nechaly poradit, a opět zvítězila cena… vybraly jsme Porotherm od firmy Wienerberger. Klasika.

Jestli jste dočetli až sem, tak vás zvu ke sledování dalšího dílu, kde vám ukážeme různé barevné vizualizace pro fasádu domu, a povím vám, jak mamka vybírala stavební firmu.