Projekt byl tedy hotov a součástí projektu byl i rozpočet na hrubou stavbu. Mamka zná několik stavebních firem, ale i samostatných zedníků. Oslovila všechny. Předložila jim rozpočet a požádala je, aby jí udělali cenovou nabídku.

Docela nás překvapilo, že v dnešní době (prý hospodářské krize) nemělo několik majitelů stavebních firem vůbec čas se s námi zabývat. Asi měli hodně práce – to je dobře.

Jinak ostatní se snažili vypracovat svou vlastní nabídku do týdne. Osobně se dostavili a vše s mamkou probrali. To od nich bylo hezké, ale nikdo nebyl výrazně levnější než naše „projektová cena“. Pak se ale dostavil ON. Jeho nabídka byla nižší o necelý půlmilión! To bylo ono! Stal se prozatím vítězem, ale výběrové řízení pokračovalo. A to zajímavě. Mamka všem zájemcům (o stavbu domu) ukázala nejen rozpočet od projektanta, ale i rozpočet „výherní“. Na pana stavitele s nejnižším rozpočtem si okamžitě vyslechla kritiku všeho druhu. Nebudu zde raději psát, co všechno se dozvěděla… ale vyhrál, takže zakázka byla jeho. Musím ale poznamenat, že jsme už věděly, jak tento pán pracuje. Dostal zakázku na zateplování paneláku, kde jsme bydlely, takže jsme viděly, jak šlo vše hladce, rychle a precizně. Kdybychom ho neznaly po této stránce, tak bychom se pro něho po vyslechnutých kritikách nejspíše nerozhodly.

Ještě bych se ráda zmínila o jednom pánovi. Je to moc hodný a pracovitý člověk. Říkal, že by měl zájem o tuto zakázku. Byl proto požádán o vypracování cenové nabídky. Dlouho se neozýval, a tak mu mamka stále volala a ptala se, jestli už to spočítal. Potom se dostavil. Žádný papír v ruce neměl a řekl, že už to má spočítané: „Pani, materiál co tam padne, to tam padne. A za práci si vezmu dvě stě tisíc.“ Takže jsme vlastně nic nezjistily a chudák pán to nevyhrál. Škoda.

Pan „výherce“ se brzy poté pustil do práce. Nechtěl ani zálohu. Prostě začal stavět. On nechtěl ani smlouvu! Prý „v našich krajích stále ještě platí gentlemanská dohoda“… to určitě ano – dokud jedna ze smluvních stran nezapomene, na čem se vlastně dohodla.

A co říkáte na ty barevné vizualizace? Jaká barva se vám líbí? Nás nejvíce zaujala červená, tak uvidíme…

Pro dnešek se s vámi loučím a přeji všem krásné a pohodové svátky vánoční.

Příště uvidíte, jak pokračujeme na stavbě. Už jsou hotové příčky a čekáme na schody.

-Eva-