Teplu bráníme v úniku; utíká nám podlahou, kolem oken a dveří – ale i stěnami. Tady je cíl nevyhřívat zdi, ale obrátit teplo zpět do místnosti. Zkusme zahalit stěny a jejich části do aluminiové fólie. Řešení rychlé, účinné, kapsu výrazně šetřící.

Tepelné folie za radiátory

U fólií se udává, že odrazí až 75-90% tepla směrovaného do stěny za radiátorem zpět do místnosti. Mohou být různé: od alobalu až po pěnu potaženou reflexní vrstvou. Je to levná záležitost, jen několik stokorun. Nejtenčí fólii využijeme u plochých radiátorů těsně nasedajících ke stěně.

Víceúčelová reflexní fólie má mnohostranné využití: jako tepelná izolace střech, stropů, stěn a podlah, pod podlahové topení, plovoucí podlahy, k obalování bojlerů, jako parotěsná zábrana i výplň dilatačních spár. Ačkoliv je tedy spíše určena pro stavaře, v domácnosti ji sami využijeme také.
Nejkvalitnější tenké kovové reflexní izolace mají takovou účinnost, že nahradí silnější izolační vrstvy: 8 cm minerální vaty nebo 10 cm dřeva

HTML Tables

Retro Tip

Černě natřený paraván ze silného kovu se stavěl k rozpáleným kamnům na uhlí. Protože slouží tak, jak potřebujeme (za sebe teplo nepouští, odráží je do místnosti), je výhodný i dnes. Abychom účinnost paravánu znásobili, můžeme ho potáhnout aluminiovou fólií. A kde ho najdeme? Možná někde na půdě, a pokud ne, vydáme se pátrat do bazarů.

Tip za tisíce

Připevněte aluminiovou fólii na celou stěnu oddělující nevytápěnou a vytápěnou místnost (na stranu z nevytápěné strany). Tak oddělíme chladnou spíž od kuchyně nebo chladné zádveří od teplejší haly či předsíně.