Když se řekne "studentské bydlení", většina z nás si pravděpodobně po právu představí neosobní a stísněné koleje nebo starší pronajatý byt, který dohromady sdílí čtyři až pět studentů. Vzhledem k výši nákladů na bydlení jsou tyto dvě varianty opravdu nejčastějším řešením u studentů, kteří se za studiem stěhují do jiného města.

Samostatné bydlení - splněný sen

Bydlet ve studentských letech sám a ještě k tomu ve vlastním, je dnes velký luxus. To platí nejen pro Čechy, ale také pro Švédsko. A právě tam se společnost AF Bostäder rozhodla mladým lidem umožnit dostupné a zcela oddělené bydlení pro studentská léta.

ČTĚTE TAKÉ:

Jedná se o samostatné obytné jednotky, které mají sice jen několik málo metrů čtverečních (v průměru asi 10 až 12 m²), ale přesto disponují vším, co by samostatné bydlení mělo mít. Uvnitř každého studentského minidomku se nachází malý kuchyňský koutek s vařičem, jídelní koutek, sprcha, postel v mezipatře a pod ní prostor vyhrazený pro ničím nerušené studium.

Nižší nájemné

Podnájem tohoto studentského domku vychází na 370 dolarů (v přepočtu asi 7 tisíc korun) na měsíc, což je téměř o polovinu méně, než kolik studenty stojí ve Švédsku společné ubytování. Nájemníci se společně s podpisem nájemní smlouvy zavazují k psaní blogu o svém životě v tomto experimentálním typu bydlení.

Zdroj: TheLocal.se, Inhabitat.com