Zhruba před půl rokem jsme se zabývali tím, jak je v tuhé zimě větrání důležité a jak to udělat, aby bylo co nejúčinnější. Některé zásady pro zimní (a celoroční) větrání platí i v největších letních vedrech, ale je tu ještě něco navíc.

Ve srovnání se zimou, kdy se má větrat krátce, ale intenzivně, je to v letním horku trochu jinak. V mrazu je nutné vyměnit v místnostech dokonale vzduch, ten „vydýchaný“ vyhnat ven a v co nejrychlejším časovém úseku dovnitř pustit vzduch nový.

V létě také potřebujeme čerstvý vzduch, ale primárním úkolem je vychladit interiér. Po mnoha tropických dnech v řadě už je teplo maximálně akumulováno ve stěnách (v posledních patrech a v domech s plochou střechou bohužel i ve stropu). Interiér ovšem nevychladíme za chvíli, potřebujeme k tomu delší časový úsek. Nejvhodnější doba je, když je venku nejnižší teplota za 24 hodin, což je samozřejmě v noci, ještě přesněji k ránu. Takže po dni, kdy je přes 30 °C, musíme na co nejdelší dobu vpustit dovnitř ten nejstudenější vzduch, jaký máme během 24 hodin k dispozici. Proti suchému vedru docela pomáhá připevnit do oken mokrá prostěradla nebo namočit závěsy.

Pokud je ale těžký, vlhký a dusný vzduch, pomůže jenom klimatizace s funkcí odvlhčování; vzduch se vysuší a lépe se dýchá. Tady je nutno dodat, že během celého roku velmi užitečná klimatizace větrání nenahrazuje. Klimatizace umí vzduch vychladit, během celého roku odvlhčovat nebo provětrat, v zimě dobře topí. Ale místnost nevyvětrá, čerstvý vzduch do místnosti nepřivede - to umí vzduchotechnika. Klimatizace ke své bezchybné činnosti potřebuje logicky zavřená okna.

Další zásada větrání platí v létě i v zimě: nejlepšího výsledku dosáhneme, když protáhneme místnostmi vzduch „křížem“ - otevřeme zároveň okna nebo dveře na protilehlých stranách místnosti nebo přes chodbu, napříč celým bytem či domem.

Jakmile se po východu slunce vzduch začne prohřívat, co nejdříve opět místnosti uzavřeme, zatáhneme žaluzie nebo závěsy či oboje, a do večera pokud možno neotvíráme. To je osvědčený postup z jižních krajin. Na okna přitom ale stále praží slunce zvenku – jak skla zvnějšku zaclonit, o tom příště.

-ag-Foto: Archiv In