Šetřit v kuchyni je nutné, protože peníze se v téhle místnosti kutálejí sice po malých částkách, ale nonstop a doslova všemi směry. Vždyť jenom jednu hodinu pečeme v troubě průměrně asi za 7 až 8 Kč. Za nějakou cenu dále myjeme nádobí, vaříme, ohříváme vodu, chladíme potraviny, mrazíme je a zase rozmrazujeme, ohříváme a tak dále. A k tomu všemu si samozřejmě také svítíme a topíme. A každou z těchto mnoha činností můžeme dělat ekonomicky, nebo také ne. Tady je pár tipů, jak na to:

První zásada je jednoduchá a nic nestojí. Nemusíme do ničeho nic investovat, jenom budeme důsledně přiklápět hrnce pokličkami odpovídajících velikostí. A také pokládat hrnce na plotýnky odpovídající velikosti, ne větší. Tady se šetří nebo vyhazují peníze ve velkém.

K ohřívání vody i jídel, stejně jako k dlouhému pomalému vaření využívejte přídavného topení včetně kamen na dřevo nebo kachlových kamen.

Pokud kamna nebo pec nemáte, pak v případě jídla, které se musí vařit delší dobu, rozhodně sáhněte po tlakovém hrnci – ušetříte až 40 % elektřiny a celých 30 % vašeho času.

Používáme pokud možno kvalitní varné plotýnky, moderní sklokeramické varné desky s ohřevem typu hi-light nebo s indukční varnou plotýnkou. Dokonalý indukční ohřev má levný provoz, ale je nákladný na pořízení.

Pečicí troubu rozpalujeme jen na požadovanou teplotu a ne dlouho předem, dodržujeme předepsané časy i teplotu.

Nezapomínejme na důležité využívání zbytkového tepla při vaření i pečení.

Používejte speciální ohřívače a jiné specializované přístroje, jako jsou kvalitní rychlovarné konvice, kávovary a podobně.

Při výběru sporáku kontrolujte – tak jako při koupi jakéhokoliv jiného spotřebiče – energetický štítek. Pokud nekoupíme výrobek třídy A, snažme se této kategorii co nejvíce přiblížit! Méně úsporné spotřebiče mají drahý provoz a také jsou u nich nákladnější opravy.

-ag-Foto: www.isifa.com, Whirlpool