Vlastníte starší nebo dokonce už takřka historickou pračku? Pak platíte za spotřebovanou energii mnohem víc, než kdybyste ji vyměnili za nový model. Výrobci i dodavatelé energie uvádějí, že nejnovější pračky spotřebují v porovnání s těmi 20 let starými dokonce už o 60 % méně elektřiny.

S menším množstvím vody to jde takéJeště markantnější je pak u moderních praček úspora spotřeby vody. Při běžném praní barevného prádla spotřebují nové pračky dokonce skoro už jenom třetinu vody proti svým předchůdkyním z 80. let, které praly téměř v 50 litrech vody, zatímco dnešní modely si vystačí s méně než 40 litry.

Zvolte správný programPračku zapínejte, až když je úplně naplněna prádlem, ušetříte si tak čas i finance. Anebo zvolte program polovičního naplnění bubnu, kdy pračka pere poloviční množství prádla v polovičním množství vody, na jejíž ohřátí samozřejmě spotřebuje i méně energie.

Nejvíce elektřiny spotřebuje tento spotřebič na ohřátí vody, pokud tedy máte vodu ohřátou např. tepelným čerpadlem, připojte pračku na teplou vodu. Jinak volte krátké, úsporné a ekonomické programy, které šetří nejvíce elektrické energie. Dnešní prací prášky a gely dokonale rozpustí špínu při 40 i 30 °C, je tedy většinou úplně zbytečné nastavovat vyšší teplotu. Prádlo nechte předpírat, jen když je to opravdu nutné, stejně tak používejte výjimečně i vyvářku.

Stačí i malé množstvíPrací prášky a gely dávkujte podle tvrdosti vody (data zjistíte u dodavatele vody), nedávejte pracích prostředků zbytečně mnoho. Na osobní prádlo používejte raději moderní prací gely než prášky, gely se totiž nedostávají do textilie, takže se výborně vyplachují mácháním. Nezůstávají proto v prádle tak jako zbytky prášků při nedostatečném máchání.

Pračka musí stát na rovné a pevné podlaze. To kvůli odstřeďování, které na nerovné podlaze rozkmitá celý spotřebič; čímž trpí a snižuje se jeho životnost. Doba odstřeďování se navíc pohyby pračky prodlužuje, a tím roste i spotřeba elektřiny.

-ag-Foto: Siemens, Ariston, Electrolux, Whirlpool