A je tady opět každoroční dilema konce roku: jak dalekosáhle pojmout vánoční úklid? Kdy začít? Stihne se vše, co jsme si předsevzali? A kdo to vlastně udělá? Zapojit celou rodinu, nebo se spolehnout na práci profesionálů? Anebo tak nějak půl na půl? Pokud si naplánujeme opravdu rozsáhlý úklid svépomocí, kdy dostane každý člen rodiny svůj úkol, může se nakonec celá příprava zhatit nemocí nebo časovým zaneprázdněním, případně neochotou některého z nich. Proto je lépe plánovat racionálně, nikoliv maximalisticky. Především si určíme, zda hodláme všechno „pouze“ omýt, vyprat, naleštit, nebo máme v úmyslu jít k podstatě věci a zkontrolovat vše, co doma máme (oděvy, skladované noviny, staré boty...), a udělat nejprve důkladnou probírku a vyházet nepotřebné.

Pokud chceme, aby na Vánoce u nás všechno jenom svítilo, přitom ale všichni chodí do práce a zdá se, že času nazbyt nikdo nemá a mít nebude, je určitě namístě alespoň zalistovat nabídkami agentur specializujících se na úklid domácností. Vánoční úklid u nich najdeme většinou pod položkou „sváteční“ nebo „jednorázový“ či „generální“ úklid a jeho cena se velmi přibližně může pohybovat od asi 150 do 170 korun za hodinu. Některé agentury nabízejí na vánoční úklid v prosinci i 10% slevy.

Pokud se chceme spolehnout jenom na sebe, práci uvážíme podle množství času, který máme a o kterém víme, že jej během prosince budeme mít k dispozici – neplánujeme si rozhodně práce více. Výsledkem by byla únava, nepořádek ještě na Štědrý den a navíc nás unavené může snadno sklátit viróza. Vše si rozvrhneme na počet dní, naplánujeme si, kdo co udělá. Možná nakonec padne i rozhodnutí, že na některé práce definitivně najmeme firmu – profesionálové mohou například důkladně vyčistit koberce a umýt okna a dveře. Mytí oken nás přijde asi na 135 až 140 Kč za hodinu (případně na 15 až 20 Kč za jeden metr čtvereční), čištění koberců podle použité metody 8 až 25 korun za metr čtvereční.

Na nás tak zbude k uklizení to ostatní. Pokud chceme udělat opravdu kompletní, generální úklid, začít bychom měli od zredukování obsahu skříní, polic, zásuvek, prádelníků a samozřejmě také musíme v předstihu uklidit kuchyni a spíž. Využijeme popelnic a přistavených kontejnerů a nemilosrdně vyházíme vše nepotřebné a překážející. Oděvy rozdáme, noviny vyhodíme, skříně vyprázdníme a zpřehledníme. Stejně si počínáme v kuchyňských skříňkách a ve spíži.

A nakonec přichází příjemná práce a čas na náš parádní porcelán a sklo. Opatrně je vyndáme z příborníku a stejně opatrně umyjeme. Myjeme kousek po kousku v saponátové vodě jemnou houbičkou, oplachujeme a opatrně skládáme na bezpečné místo (raději na utěrky než na odkapávač nádobí). Potom dokonale vyleštíme - a vše máme připraveno ke slavnostnímu vánočnímu a novoročnímu stolu.

-ag-Foto: www.isifa.com