Řezané květiny, naaranžované do správné vázy, postavené na vhodné místo a případně ještě decentně nasvícené bodovým světlem - to je zlatý hřeb celého interiéru. Proč vlastně ale pořád chodíme z květinářství s obligátní růží nebo gerberou? A jak a do čeho je doma aranžujete?

Přiznejme si, že květiny necháme tak jak jsou, a kytici, tak jak nám ji zabalili v květinářství, pouze přesuneme do vázy. A to je všechno. Škoda. Protože existuje celé umění aranžování řezaných květin a jiných rostlin na úplně jiné, vysoké úrovni. Je to známá japonská ikebana, doslova „oživené květiny“, prastaré, ale stále živé umění aranžování květin. Dá se říci, že zatímco my na Západě aranžováním květin usilujeme o dekorativnost a zdobnost kombinováním barev květin, japonská ikebana se naproti tomu snaží vytvořit harmonii a rytmus. U nás je důležitý květ (třeba i v jakékoliv váze), u ikebany je stejně důležité všechno – nádoba, do které se květiny aranžují, stébla, stonky, listy, větve a případně další přírodniny, které doprovázejí v jedné váze květy.

Zatímco umění pěstování miniaturních stromků – bonsají – už je u nás široce zpopularizované, ikebana ještě ne tak zcela. Zatímco u bonsají si na výsledek počkáme několik let i desetiletí, u ikebany vidíme výsledek hned, i když je pomíjivý. Předtím ale předchází dlouhé studium (ikebana se učí v Japonsku na různých školách).

Do jejích tajů ale můžeme alespoň trochu proniknout, když se přihlásíme na kurs nebo si alespoň prostudujeme příslušnou literaturu. A když to potom sami zkusíme, náš byt může vypadat jinak. Naučíme se znát pravidla, ale i zapojit fantazii a královnu květin v jedné nádobě spojit do působivého celku třeba s ptačím zobem nebo obyčejnými stébly trávy. Květina se u nás stane dominantou, důležitým prvkem, kterého si ihned všimne návštěva a který v klidu dlouho budeme pozorovat, když se pohodlně usadíme do křesla.

A co je důležité, uklidňující krása a poezie ikebany se přenese i tam, kde duševně pracujeme. V domácí pracovně u počítače mezi papíry, šanony a jinými ryze funkčními předměty je příjemné, inspirující i uklidňující občas zaostřit na krásné klidné květinové aranžmá. Dovolí nám to na chvíli vypnout a dobít energii. Takže - vsaďte na ikebanu!

-ag-Foto: Archiv In, Sogetsu School