Poznat tajemství ikebany a vzít si z ní alespoň základní principy nebude jak už tušíme jednoduché, vždyť adept tohoto umění se musí učit ve škole několik let. Něco ale udělat samozřejmě můžete - najděte ve svém okolí nějaký kurs nebo někoho, kdo ikebanu už ovládá. Nebo si alespoň kupte praktické příručky o tomto způsobu aranžování a ponořte se do studia tohoto krásného podivuhodného umění Japonska.

Příjemnou činností pak bude hledání vhodných nádob. Vydejte se do keramické dílny přímo k výrobci (tam si můžete vázy a misky také objednat podle svých představ) nebo do obchodu. Vybírejte dlouho a nekupujte hned.

Kromě vysokých váz například pro styl nageire budete potřebovat nízké ploché misky různých tvarů pro aranžování ve stylu moribana. Miska bude mít tvar půlkruhu nebo nepravidelného přírodního jezírka. Kupte také to, do čeho se rostliny ve vodě fixují – stojánek s hroty zvaný kenzan.

Jestliže vás tajemství ikebany okouzlilo, pusťte se do toho. Bude to mít samé klady – a není jich málo: Váš byt bude krásnější a prostor klidnější, sofistikovanější.• Květiny vyniknou ve spojení s krásnou keramikou. • Pro přátele budete mít průběžně neobvyklé dárky. • Budete umět něco, co rozhodně každý neumí.• Naučíte se dívat na přírodu kolem sebe jinýma, pozornějšíma očima a budete k ní vnímavější. • Od jara do zimy kreativně zužitkujeme všechno, co nám vyroste na zahrádce nebo balkóně (a zdaleka to nemusejí být jenom květiny)• V zimě nebudeme utrácet vysoké sumy za drahé květiny. Místo toho se projdeme spící krajinou a přineseme si domů třeba suchou větévku nebo bodlák. Květin budeme kupovat mnohem méně a přesto budeme mít ve váze něco unikátního.

Zdánlivě obyčejné věci ve spojení třeba s jediným květem a pečlivě naaranžované do keramické misky dostanou úplně jiný rozměr. Tak proč to nezkusit?...

-ag-Foto: www.isifa.com