Koberec v prvním patře, tedy většinou v ložnicích nebo pracovnách rodinného domu, nehraje ani tak roli tepelně izolační, jako spíše zvukově izolační. Tak, aby se v přízemí netřásl strop a osoby v přízemí neobtěžoval každý krok toho, kdo se zdržuje nahoře. Opravdu se to stává a třeba v USA s tím mají u montovaných domků velké zkušenosti. I proto odtamtud přišel systém „zavěšených podlah“, který spočívá v tom, že se nejprve kolem celého pokoje nad podlahou vybuduje speciální lišta, na kterou se potom podlaha položí (napne nebo zavěsí, chcete-li), takže při chůzi nedochází k přímému kontaktu se stropem přízemí.

Obvyklou chybou minulých let bylo dát do ložnic levnou plovoucí podlahu. Když se šetřilo při pořizování domu, logicky vyplynulo, že v ložnici nebo v dětském pokoji nákladná podlaha – alespoň prozatím – nemusí být. Když si ale nahoře začaly děti trochu temperamentně hrát a běhat, ukázalo se, jaký je to omyl. Podlaha nemusí být nákladná, ale měla by rozhodně být zvukově izolovaná.

Hlučné a nehlučnéPorovnáme-li některé podlahoviny, tak nejhlučnější budou plovoucí podlahy, které zvuky přenášejí dolů stropem o něco výrazněji, než je tomu například u kvalitního koberce s izolační vrstvou. Tou „nejméně hlučnou“ podlahovinou je pak korek.

Nejhorší z hlediska zvukové prostupnosti jsou jednovrstvé kobercoviny – levné typy zátěžových koberců bez spodní vrstvy. Když se ještě ke všemu celoplošně nepřilepí, ale volně položí a sem tam amatérsky zafixují lepidlem, zvuky přicházející stropem jsou opravdu slyšitelné. To se velmi výrazně zlepší výměnou za koberec, který má na spodní straně pěnovou nebo gumovou vrstvu. Ten stačí přilepit jenom bodově, zatímco koberec bez základové vrstvy by se měl přilepit celoplošně. Ještě lepší z pohledu zvukové izolace jsou pak ty s korkovou spodní vrstvou. Takové koberce jsou sice nákladnější, výsledek ale opravdu stojí za to.

Také kaučuková podlaha výrazně tlumí zvuk; kročejové zvuky dokonce podle slov výrobců může snížit až o 15 - 18 dB.

Využít lze také PVC podlahovinu s pěnovou podložkou (Tapiflex). Takováto podlahovina snižuje hodnotu kročejového zvuku až o 19 dB. PVC s pěnovou podložkou Tapiflex je vytvrzeno polyuretanem, což je výhodné z hlediska jednoduchosti údržby – jednoduše se myje a dá se přeleštit zasucha do dokonalého lesku. Vybírat se může v mnoha jednobarevných provedeních i moderních designech. Právě do dětského pokoje jsou vděčné vzory s kruhy a jinými geometrickými útvary, podlahy s pruhy, číslicemi a písmenky v různých jasných i pastelových barvách.

-ag-Foto: www.isifa.com, archiv