Také míváte například v ložnici vždy ráno orosené okenní tabule a na parapetu loužičku vody? Diagnóza je jasná - rosí se vám okna. Ale co s tím! Existují obecné rady, jak tento nepříjemný jev snížit.

Odhalte příčinu Hlavní příčinou vyvolávající rosení oken, mimo jiné, je vysoká vlhkost vzduchu v místnosti. Vlhkost kondenzuje ve velké kapky, které stékají na rámy oken a případně, pokud vodu včas nesetřeme, až na parapety nebo v případě francouzských oken na podlahu. A jestliže kape na koberec, může za určitých podmínek lehce vyvolat vznik plísní. Jaké jsou to podmínky? Pokud se důkladně a často nevětrá, je-li interiér příliš přeplněn velkými zelenými rostlinami, když máme důkladně těsnící plastová okna a k tomu ještě nevyschlé stěny dřevostavby v prvním roce po dostavění a podobně.

Koupíme si vlhkoměr Výše jmenované faktory se tedy podílejí na tom, že vidíme zarosená skla a ve vzduchu cítíme vlhkost. Ta se ale špatně odhaduje, proto není od věci koupit si vlhkoměr – seženeme ho nejspíše v kombinaci s teploměrem v cenách kolem 250 Kč; nástěnná meteostanice doplněná ještě o barometr stojí kolem 500 korun a více. Máme-li pak v místnosti stále nad 50 % vlhkosti, musíme s tím začít něco dělat. Udržovat vlhkost vzduchu pod touto hodnotou je záhodno i vzhledem k omezení výskytu alergenů, například roztočů.

Větrání je základ S vlhkoměrem v ruce začneme důkladně větrat a zjistíme, při jak dlouhém větrání klesne vlhkost vzduchu pod kýžených 50 %. Optimální je pustit do místnosti co nejrychleji co největší objem studeného vzduchu (nejlépe křížem, dvěma okny proti sobě, nebo otevřenými dveřmi a současně otevřeným oknem ve vedlejší místnosti). Vidíme pak, jak ručička vlhkoměru rychle klesá. Tak se naučíme odhadovat, o kolik nám až 3 minuty vydatného větrání sníží vlhkost. Pokud se ručička opět po zavření oken rychle vrátí zpět, zkusíme z místnosti odstranit některé zelené rostliny. Hodně vody odpařují rostliny s velkými listy, například fíkusy. Pokud ani toto opatření nepomůže, budeme muset přistoupit k dalším krokům. Ty si ale přiblížíme příště.

-ag-Foto: www.isifa.com