Krása vyrůstá nejen ze země, ale zajímavé věci nacházíme i pod povrchem. Odtud také pochází obsah této výrazné vázy – červené brambory. Podzimní scenérii vytváří kombinace květin, plodů a zeleně.V dnešní hektické době plné stresu a vypětí toužíme mnohem více po jednoduchosti, odpočinku a přírodě. To se odráží i v našich domácnostech. Dáváme v nich přednost autentickým, neuhlazeným produktům s přírodním vzhledem. Neměli bychom ale zaměňovat touhu po nostalgii se zkostnatělostí a staromódností! Moderní prostředí lze okořenit a osvěžit správnou dávkou folklóru zcela nenásilně – pomocí květin a bytových doplňků.

Interiér příjemně doplní přírodní a romantické materiály, jako jsou dřevo (neupravené a nenatřené), zinek, plech, cín, smalt, keramika s hladkou i drsnou texturou, juta, kůže a různé šňůrky.

Co se květin týče, pak se budou hodit kytice rozmanitého tvaru, do kterých můžeme jako překvapení zakomponovat moderní prvky. Robustní, venkovský vzhled kytic nejlépe vynikne v masivních nebo nostalgických vázách. V aranžmá se dobře uplatní tráva, pšenice a ovoce. Lze v nich kombinovat celou škálu neutrálních přírodních tónů s výraznými barvami, pastelové a tlumené barvy jako akcenty.

Zkuste to s lilií

Lilie je květinou přímo ideální pro výzdobu interiérů. Nejenže krásně voní, ale je svěží, moderní a zároveň i tradiční. Z této květiny lze vytvořit divoká a dráždivá, ale i elegantní a poklidná aranžmá. Jak bude působit, záleží jen na způsobu jejího použití.

Přinášíme pár tipů na aranžmá, kde lilie hraje prim:

Něžné, ale nepřehlédnutelné

Lilie, kniphofia a malus spolu dobře ladí v kameninovém květináči, jehož hrubá struktura kontrastuje s hladkými, lesklými povrchy interiéru, takže výrazné květiny a zvláštní květináč ihned upoutají pozornost. Budeme potřebovat kameninový květináč nebo květináč z kůry či jiného hrubého materiálu, zelenou, aranžovací hmotu na řezané květiny a již zmiňované květiny lilie, kniphofie a malusy s dlouhým stonkem. Aranžovací hmotu schováme do květináče a do ní naaranžujeme květiny, čím u nich necháme delší stonek, tím bude aranžmá zajímavější. U lilií ještě nezapomeneme otrhat spodní listy.

Krása jednoduchosti

Nepotrpíme-li si na složitosti, pak nám postačí pár malých misek (dvě i více) a jeden nebo dva "klasy" lilií. Ze stonku lilie ořízneme květy a poupata. Do každé misky pak vložíme jeden květ a poupě. Nakrátko seříznuté lilie přitáhnou pozornost jako hlavní ozdoba.

Jako ze středověku

Efektní aranžmá navozující pocit středověké večeře na šlechtickém dvoře vytvoříme z nižší nádoby s rozšiřujícím se vrškem, snopů pšenice obarvených na černo, lilií a scabiosy (hlaváče). Nádobu schováme - Scabiosa neboli hlaváč je květinou s oblým, čístým tvarem květu, která příjemně kontrastuje s často poněkud rozháraným květem lilie. Květy jsou maličké a svým nápadným zabarvením vnášejí  do kytic barevný náboj. Tyto zajímavé ježaté polštáře je možné použít čerstvé i sušené.ovážeme snopy černé pšenice a do nádoby naaranžujeme květy a poupata lilií tmavší barvy s květy hlaváče v podobných barevných tónech.

Tip:

Co dělat, aby lilie vydržely i ve váze dlouho krásné? Když si je přineseme domů, tak je ještě zabalené necháme několik hodin vstřebávat vláhu, dokud stonky opět nejsou svěží a pevné. Pozor na etylén - lilie jsou na něj obzvláště citlivé. Nebudeme je tedy umísťovat blízko ovoce. Kvetení jim zlepšíme přidáním výživy pro řezané květiny.

-td-Foto: Holandská květinářská kancelář