Zima je "na krku". Co dělat, abychom neprotopili zbytečně moc peněz? Jak zekonomičtit topení jen s minimálními výdaji? Tyto otázky a mnohé další si se zimním obdobím klademe stále dokola. Někdy stačí jen málo. Jde to, pouhým správným postupem, dodržováním určitých zásad provozu, zabráněním zbytečných tepelných ztrát.

Nejprve obejdeme celý byt a porozhlédneme se po tom, kudy se teplo nejvíce ztrácí. Vytipujeme tepelné mosty, skupiny, průfuky, netěsnící okna a třeba také objevíme nenápadnou skulinu pod starými vstupními dveřmi.

Přeházejte nábytek

Radiátorům musíme dát prostor k tomu, aby ukázaly, co umí. Možná jim v tom dlouhodobě brání jejich nejbližší okolí. Možná jsou silné okenní závěsy příliš dlouhé a radiátory překrývají, takže teplo buď pohlcují, nebo je směrují do okna místo do místnosti.

Další častou a nenápadnou chybou je neekonomické rozmístění nábytku.

Přímotopy i radiátory plynového nebo elektrického kotle pracují na principu konvekčního tepla - vzduch z nich proudí rovnoměrně do místnosti. Pokud ovšem nenarazí na překážku v podobě 20 centimetrů od radiátoru stojící komody nebo stolku či jiného kusu nábytku. Posedět si v křesle a ohřívat si záda je sice příjemné, ale křeslo si k topení raději přitáhneme jen na dobu, kdy na něm sedíme. Zejména masivní ušák dokonale omezí proudění ohřátého vzduchu do místnosti. Uspořádejme proto zařízení interiéru, ponechme před každým radiátorem co největší prostor, ideálně přes celou místnost, minimálně 1,5 - 2 metry, pokud je to možné.

Vybudujte zádveří

Všimněte si, když za velkého mrazu otevřete dveře – ve vteřině proletí ledový vzduch celým bytem. Pokuste se proto předělit předsíň, zamezit mrazivému vzduchu vniknout dále do bytu. Stačí silný závěs. Pokud to prostor dovolí, můžeme zbudovat sádrokartonovou příčku a vsadit pevné dveře, ty se mohou opět na jaře vysadit a nechat prostor volný.

Na co nezapomenout

  • Všechny radiátory pravidelně navlhko otíráme a udržujeme je čisté. Prach snižuje jejich výkonnost, navíc se přepaluje prach na povrchu, který potom začne vířit po místnosti a my jej vdechujeme.
  • Plynový kotel dáme před topnou sezónou bezpodmínečně zkontrolovat. Později vás může technik zaskočit nemilou otázkou "kolik protopíte - hodně, že?", protože nalezl kotel v takovém stavu, že topil při enormní spotřebě.
  • Pokud netěsní okna, ihned do nich vlepíme izolaci. Stejně upravíme dveře. Ušetříme tím nemalou částku.
  • Větráme ekonomicky: krátce a intenzivně. Čerstvý vzduch se potom rychleji ohřeje.
  • Zavíráme topení, nebo je ztlumíme v místnostech, kde právě nejsme.
  • Nepřetápějte zbytečně místnosti, obytná místnost má mít 20 - 22 °C, koupelna 24 - 26 °C, ložnice 17 - 18 °C, komunikační prostory 15 - 16 °C.

Porušte zajeté rituály

Bydlíme ve starém rodinném domku, kde se třeba spoustu let nechávají otevřené dveře mezi předsíní a verandou - nikdy je nikdo neviděl zavřené, prostě to tak je odedávna. Zkuste je zavřít a opatřit pěnovým samolepicím těsněním.

Pozor na mikroventilaci. Její stálé automatické používání může pěkně prodražit topení. V chladných a mrazivých dnech se tak silně ochlazuje fasáda a okolí okna, které topení potom zase zbytečně dohřívá.

Místo navyklého maximálního zvýšení teploty si prostě oblečeme svetr a ponožky - ušetříme opravdu hodně. Navíc pokud večer pokoj přetopíme, stejně u televize usneme.

-ag-Foto: www.profimedia.cz