Nejhorším žroutem peněz je různé každodenní odpouštění vody a čekání na to, až bude dostatečně studená nebo horká. Zdá se, že je to jenom pár kapek, ale jestli to děláme mnohokrát denně po celý rok, součet ztrát z vody zbůhdarma odteklé do odpadu je pozoruhodný. Stejným plýtváním vodou je jednotlivé mytí kousků nádobí - tu talířku, tu zase nože (i když tohle je někdy nevyhnutelné).

Odkud putuje k dřezu horká voda?Pokud jde o teplou vodu, velmi důležitá je vzdálenost odběrného místa od zdroje teplé vody. Tepelné ztráty výrazně narůstají, pokud je tato vzdálenost větší už než dva metry. Takže jestliže máme bojler, ze kterého míří voda do kuchyňského dřezu až z 5 metrů vzdálené koupelny, zejména v zimě studenými trubkami (opět velké ztráty), trvá opravdu dlouho, než se v kuchyni u dřezu dočkáme horké vody. Zkuste tuto odtékající studenou vodu změřit – je to jeden větší rendlík. Touto vodou zalijeme květiny a zamyslíme se nad ekonomičtějším řešením – možným řešením by byl průtokový ohřívač co nejblíže k dřezu.

Stop ručnímu mytíJe už asi obecně známo, kolik se spotřebuje teplé vody při různém způsobu mytí nádobí. Spotřeba horké vody při mytí nádobí pod tekoucí vodou je přinejmenším 3x vyšší, než když myjeme v napuštěné vodě v dřezu. Jakmile místo pod tekoucí vodou ovšem začneme mýt v myčce, čekají nás jenom příjemné věci – více času, úspory za vodu (až 60 %) a podobně vysoká úspora elektrické energie.

U myčky volíme vždy optimální program, preferujeme ekologické a bio programy. Ekonomické je mýt až úplně plnou myčku nádobí, ale moderní typy množství nádobí poznají, a samy tak místo nás ušetří vodu i elektřinu zkrácením doby mytí. Větší myčky jsou ekonomičtější, pokud nežijeme v jednočlenné domácnosti (případně i dvojčlenné, kde ale moc nevaříme). Jinak je vhodnější zvolit myčku na 12 sad nádobí.

-ag-Foto: www.isifa.com