Velikonoční natvrdo vařená vajíčka, ať už jsou určená na ozdobu a hned k jídlu, anebo budou čekat na koledníky – jsou nakonec vždycky nejkrásnější v přírodní úpravě. Alespoň pro dospělé, protože děti přece jenom dávají přednost barvotiskovějšímu pojetí tohoto neodmyslitelného atributu Velikonoc. Zkusme je přesvědčit, aby nám pomohly s přírodním pojetím velikonočních vajíček. Alespoň některých – vedle těch jejich oblíbených pestrých s obtisky. Bude to důvodem pro malý výlet do přírody, odkud si přineseme něco zeleného – listy, stonky, květy.

A hurá do toho

Zelená vajíčka: Obalíme syrová vejce opatrně a šikovně pampeliškovými listy a trávou. Vše pevně svážeme do čtverce hadříku, ovážeme a dáme vařit. Necháme ve vodě až do vystydnutí. Nazeleno nám vajíčka obarví i odvar ze špenátu.

Žlutá vajíčka: Vajíčka uvaříme v šafránovém nálevu, nebo je obmotáme květy pampelišek (pokud je tedy už najdeme) a takto obmotaná uvaříme.

Bronzově mramorová vajíčka: Syrová vajíčka umně zabalíme do slupek cibule – čím více si dáme záležet s různými menšími kousky, tím krásněji mramorované nakonec vajíčko bude. Chce to trochu cviku, abyste vajíčko ve slupkách následně zabalili do hadříku a stáhli na jednom konci šňůrkou. Stojí to ale za trochu námahy - barvy budou krásně přecházet od okrové přes žlutozelenou do tmavohnědé. Důkladně je naleštíme špekem. Mramorovaná vajíčka vyniknou na bílé míse nebo na ošatce s naaranžovaným osením.

Červená vajíčka: Místo slupek ze žluté cibule použijeme pro obarvení vajíček slupky z cibule fialové. Nebo je můžeme zkusit obarvit v odvaru z červené řepy.

Modrá vajíčka: Ve třičtvrtě litru vody okyselené octem (cca dvě lžíce) povaříme červené zelí. Ve vzniklém odvaru pak vajíčka získají modrou barvu.

Hnědá a bílá vajíčka: Bílými vajíčky malé koledníky asi nezaujmete, kontrastní kombinace svítivě bílé a kávové je ale krásná v kuchyni na jednoduché ošatce. Výroba je rychlá a velmi jednoduchá. Jediným problémem může být sehnání poloviny vajíček v čistě bílé barvě. Bílá vajíčka pouze uvaříme natvrdo a naleštíme kouskem špeku. Druhá půlka (už nemusí být bílá) se vhodí do silného odvaru kávy nebo čaje, uvaří se v něm natvrdo. Pak se opět dokonale naleští.

A bílá klasika nakonec – to jsou bělostná vajíčka vyrovnaná do pyramidy na mísu s osením a žlutými petrklíči.

Tip: Je známo, že bílá vajíčka mají tenčí skořápku a při vaření jsou náchylnější k praskání. Zkuste je tedy před vařením na chvilku nechat ohřát v teplé vodě. Vajíčka pak vařte ponořená v dostatečném množství vody tak, aby byla ponořená, ale nebylo nad nimi vody příliš mnoho. Vařte je v otevřeném hrnci 8 - 10 minut od bodu varu. Vodu trochu osolte nebo do ní přidejte ocet.

Květiny k jaru patří Nejen vajíčka, ale i květiny k jaru a Velikonocům patří. Jarní klasikou jsou žluté narcisy. Zkuste si z nich vytvořit jednoduché velikonoční aranžmá. Budete na něj potřebovat nádobu - kulatý talíř, žluté narcisy i s cibulkou, kůru a skořápky z vajíček. Skořápky, které se vám nakupí při pečení velikonočního beránka, mazance a dalších dobrot, tedy nevyhazujte, budou se do aranžmá hodit.

Postup: Do nádoby nasypete kůru a do ní po skupinkách zasadíte narcisky tak, aby vykukovala i část cibule. Mezi ně pak rozprostřete skořápky.

Krásná jsou také aranžmá z tulipánků. Zkuste si například z 15 světle růžových tulipánů, na fialovo obarvených stonků asparágusu, steelgrass, 9 stejných průhledných lahviček - zkumavek, růžového drátku, stužky, několika bílých perliček a peříček buď obarvených do fialova, nebo bílých vytvořit aranžmá z obrázku.

Postup: Zkumavky k sobě pevně svažte do čtverce drátkem a stužkou. Do každé z nich vložte 1 - 2 tulipány. Ke květům pak přidejte stéblo asparágusu a steelgrassu, na který navlečte perličku. A něžně romantické aranžmá je na světě.

Tip: Místo růžových tulipánů můžete použít tulipány žluté, červené, bílé atd. K barvě květů pak ale nezapomeňte doladit i zbývající části aranžmá.

Krásné Velikonoce!

-ag- Foto: http://www.isifa.com/, Holandská květinářská kancelář