Možnosti, jak stále zvýšenou vlhkost vzduchu snížit, jsou v zásadě dvě. Samostatný klasický odvlhčovač vzduchu nebo moderní klimatizace.

Když dům ztratí rovnováhu Starý, dobře postavený dům měl všechno v rovnováze: typ zdiva souzněl s typem omítky a druhem oken, v domech bylo optimální klima. Pak ale dům zestárl a začalo se s rutinními opravami – vyměnila se okna za plastová, přidaly se nové omítky a brzy nastala kolize: uvnitř se začala hromadit nebývalá vzdušná vlhkost, která kondenzovala na stěnách. A tady už není daleko ke vzniku plísní na stěnách a v horším případě i hniloby třeba v dřevěných příčkách. Nové a kvalitní izolace paradoxně přispívají ke vzniku zvýšené vlhkosti interiérů. Tu pak dále zvyšuje i náš pobyt doma – vaříme, sprchujeme se, odpařují se rostliny (snížením jejich počtu také snížíme vzdušnou vlhkost) a také prostě dýcháme. Stačí uzavřít ložnici moderními těsnicími okny a ráno se podívat na okenní tabulky pokryté mlhou. Zvýšená vlhkost v interiéru není zdravá – hůře se dýchá a enormně se rozmnožují roztoči, po letech nás může potkat i zánět kloubů, alergie, astma, revma.

Klimatizace jako jedno možné řešení Pokud hodláte koupit klimatizaci, která se dnes díky svým čtyřem režimům využívá už po celý rok, v případě lehce zvýšené vzdušné vlhkosti ji zapínejte v režimu „odvlhčování“. Je to vhodné jak v zimě, tak v dusných, parných dnech, kdy se obtížně dýchá. Nezapomeňte, že klimatizace nenahrazuje větrání (nevyměňuje vzduch, ale chladí, topí, provětrává nebo právě odvlhčuje), proto také denně důkladně větrejte.

Odvlhčovače jako druhá možnost řešení Pokud máte trvale výrazně zvýšenou vlhkost v interiéru, sáhněte po samostatném odvlhčovači. Na trhu jej hledejte pod názvem „domácí odvlhčovač“. Přijde podle výkonu zhruba na 5 až 13 tisíc korun. Přitom ten nejlevnější zvládne stáhnout z ovzduší místnosti asi 8 - 10 litrů vody za 24 hodin, nejdražší z nich až 47 litrů. Odvlhčovače mají většinou dvě rychlosti; například 80% vzdušnou vlhkost likvidují při 35 °C, kdy „vyrobí“ asi 14 litrů vody za hodinu, zatímco na 60% vlhkost jim stačí 27 °C, přičemž stáhnou ze vzduchu 5 až 8 litrů vody. Podle svých potřeb tedy vybíráme typ přístroje právě podle tohoto údaje, který se nazývá „odvlhčovací výkon“ (množství vody, kterou odvlhčovač z ovzduší odsaje za 24 hodin). Tato voda se odvádí buď do nádrže integrované v odvlhčovači, nebo se dá přístroj připojit hadicí k odpadu, kam se pak kondenzát odvádí. Nádrže mají obsah od 4 asi do 7 litrů, je tedy nutné během 24 hodin při nepřetržitém chodu nádrž několikrát vyprázdnit. Při napojení na odpad toto odpadá.

Zhruba 15 - 18kilová (u dražších typů až 30kg), 60 cm vysoká bedna nezabere příliš místa. Nejmenší typy jsou vyrobeny z plastu a postačí do místností velkých kolem 25 - 30 m2. Výkonnější odvlhčovače jsou kovové a určené do místností velkých kolem 40 m2, respektive do 60 m2. Odvlhčovače vydávají při práci jen nízkou úroveň hluku – asi jako tichá myčka, tedy 45 - 52 decibelů. Proto mohou pracovat i přes noc. Ve vedlejší místnosti by neměly rušit.

Jak odvlhčovač uvedeme do chodu? Vybereme si optimální vzdušnou vlhkost místnosti (neměla by přesahovat 55 %), nastavíme ji na digitálním displeji a odvlhčovač zapneme.

Kdy se odvlhčovač doma vyplatí

  • Máte-li stále vlhký suterén rodinného domu.
  • Nová plastová okna, která jsou příčinou razantně zvýšené vlhkosti.
  • Objevuje-li se už i plíseň na stěnách.
  • Máte-li hodně hospodářských místností se sklonem ke vzdušné vlhkosti: přístroj se hodí do sušáren, garáží, vysušíte jím suterénní dílnu, sklep, ale i chatu a chalupu.

Větrání je vždy nezbytností Nezapomínejte ale na pravidelné a důkladné větrání – což znamená v praxi alespoň dvakrát denně, lépe však třikrát nebo častěji otevřít okna na dobu 4 - 5 minut.

-ag- Foto: http://www.isifa.com/, Secco Super, Perfektum, Sinclair