Poté, co jsme ložnici zařídili jednoduše, vzdušně, hygienicky, až možná asketicky, přichází na řadu denní úklid, údržba a různé rady, jak v běžném provozu na roztoče nejlépe vyzrát.

Vyplatí se tady pečlivost a důslednost, ale paradoxně i ledabylost, alespoň pokud jde o výsledky nových výzkumů a stlaní. Kdo ihned po opuštění lůžka vzorně ustele, čeká ho večer mnohem více roztočů než toho, kdo vyskočí z postele a nechá pokrývky rozházené. I když – k tomu dojdeme i selským rozumem: mají-li roztoči rádi teplo a vlhko a všechno tohle jim pečlivým zastláním nevyvětraných lůžkovin dáme přímo „pod nos“, budeme na tom hůře, než když necháme deky celý den větrat. Roztočům se tím nezavděčíme – do postele začne proudit celý den suchý a čerstvý vzduch, což nemají rádi.

Hurá do boje!

Rady na omezování počtu roztočů se různí a je jich mnoho: v čem se všechny shodují? Základem v boji s roztoči (ale nelze je tak úplně vyhubit) je každodenní důkladné větrání. Důležitá je vzdušná vlhkost v ložnici, která by neměla přesahovat 50 %. V ložnici má být stručně řečeno chladno a sucho (teplota do 20 °C, vlhkost 40 - 50 %). Denně větráme (nejlépe mimo ložnici – na balkoně, na zahradě) lůžkoviny včetně prostěradla. To také často měníme.

Vhodné je prát všechny pokrývky a polštáře 1 - 2x týdně v 60°C vodě a teplejší. Vyvarujeme se lůžkovin z peří.

S běžným vysavačem na roztoče nestačíme, nezvládne totiž tak malé částečky, jako je jejich velikost (0,1 - 0,2 mm). Výsledkem je zvířený prach a množství roztočů a jejich exkrementů ve vzduchu. Vysáváme proto pouze vysavačem s kvalitním HEPA filtrem nebo vodním.

Co s matracemi? I když všechno často pereme, pořád je tady ten největší problém a domov roztočů - matrace. Specializované firmy nabízejí test množství roztočů ve vaší matraci a následné vysátí mikronovým vysavačem, který vytáhne prach i s roztoči z nejhlubších vrstev matrace – tzv. hloubkové čištění matrací. Vybírejte ale tyto firmy obezřetně. Jinak starší matraci neškodí hodit denně na vzduch (balkon apod.) Se stářím matrace to ale nepřeháníme. A při koupi nové vybíráme co možná nejkvalitnější.

Antialergenní povlaky a potahy Bariérové povlaky nepropustné pro alergeny mají atest Státního zdravotního ústavu ČR. Tímto antialergenním povlakem se uzavře neprodyšně matrace, pokrývka i polštář. Mezerami mezi vlákny této extrémně husté textilie neprojdou ani roztoči, jejich výměšky, ani kožní šupiny; povlaky tak fungují jako mikrofiltry Sada antialergenního ložního prádla Pristine®nepropustné pro roztočové alergeny. Roztoči nemohou proniknout do lůžkovin a k nim se nedostane jejich potrava – šupinky kůže. Izolovaní roztoči tak zahynou. Přes tyto antialergenní povlaky se povleče ještě běžné povlečení, které se pere 2x týdně. Antialergenní povlečení navíc brání výskytu plísní a bakterií v lůžku.

Uzavření matrací a pokrývek do tohoto povlaku slibuje podle klinických výzkumů snížení počtu roztočů až o 99 %. Dalšími nezbytnými opatřeními ale vedle toho stále zůstávají důkladné větrání, omývání podlahy, absence závěsů, záclon a přehozů v ložnici, a také časté praní ložního prádla.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/, Pristine®