Vysoká přilnavost ke kovům a extrémní vzlínavost: to jsou vlastnosti, které katapultovaly přípravek s názvem WD-40 (univerzální mazivo) na výsluní zájmu odborníků i laiků. Byl sice původně vyvinut speciálně pro kosmický výzkum, jako ochrana proti vlivu koroze a vlhkosti veškerých zařízení ve vesmírných raketách, ale naštěstí se dostal i k nám, obyčejným smrtelníkům.

Díky už zmíněné přilnavosti ke kovům totiž povlak vytvořený aplikací WD-40 dokonale pokryje celý ošetřovaný povrch, a to včetně všech mikroskopických nerovností, povlakem, takže vlhkost a voda po něm z ošetřené plochy jednoduše steče ve formě kapiček. Vzlínavost zase může za to, že se přípravek bez problémů dostane do utěsněných, zarezlých, zatuhlých a prachem zanesených závitů a spojů a dokáže je uvolnit, takže jejich chod je znovu hladký a plynulý. Matice, šrouby, zámky nebo panty a kliky dveří či oken, šicí stroje a nářadí tak WD-40 nejen promaže, ale i vyčistí. Poradí si také s usazeninami vodního kamene v koupelnách a kuchyních. A protože umí rozpustit většinu adheziv, je perfektním pomocníkem při odstraňování různých nálepek a zlikviduje šmouhy na neporézních plochách, včetně například asfaltových skvrn na karosérii (aniž by došlo k jakémukoliv poškození autolaku).

Do dílny i garáže

WD-40 odvodní cokoli, od zapalování až po elektromotory, elektrické kabely, akumulátory a podobně. Je tedy jasné, že kromě běžného použití k promazání klasických zařízení v domácnosti bude užitečným pomocníkem i při péči o plechového miláčka na čtyřech kolech: zrevitalizuje zapalování, rozdělovače a cívky, lze ho aplikovat na elektroinstalace stejně jako na usazeniny karbonu v hlavách válců… WD-40 oceníte i v zimě jako výbornou prevenci autozámků proti zamrznutí (WD-40® efektivně pracuje v teplotním rozmezí od -73 do 150 °C).

Jste-li vášnivými zahrádkáři, neobejdete se bez WD-40 ani při údržbě veškeré zahradní techniky a dalšího kutilského nářadí, ať už jde o sekačky, vrtačky či pily. Nanesená vrstva je přitom tak tenká, že nepotřebuje žádnou dekonzervaci. Díky tomu, že přípravek ani zdaleka nedosahuje mastnosti ostatních obvykle používaných maziv a neobsahuje silikon, nepřitahuje prach, a nevzniká tak nepříjemný průvodní jev, jemuž se říká brusná pasta.

Kdo maže, ten jede A to doslova a do písmene, nejen pokud jde o zmíněné automobily, ale také například o lyže (konkrétně o jejich vázání) a cyklistická kola. A když už jsme u volného času: WD-40 si zaslouží i pozornost rybářů (chrání před vlhkostí navijáky) a golfistů, jejichž hole udržuje ve výborné kondici.

Kde může WD-40 pomoci:

U zaplavených elektrických zařízení Zařízení je nutné nejdříve propláchnout čistou vodou a zbavit naplavenin. Několikaminutovou lázní nebo nástřikem aplikujte přípravek a vyčkejte pár hodin, aby došlo k odparu jeho hořlavé součásti. Motor spusťte nejdříve “naprázdno”, po 2 hodinách je znovu schopen obvyklého provozu, aniž by došlo k jeho "zadření".

Údržba dveří, oken, zámků Doba nutná pro uvolnění zarezlých částí se může pohybovat od několika minut až po několik hodin, v závislosti na stupni koroze. Zámky náchylné k zamrzání je nutné ošetřit, ještě než uhodí mrazy.

Prodlouží životnost vrtáků Sprejem nebo rozprašovačem aplikujte WD-40 2-3krát na vrták i na ocelovou provrtávanou plochu. Uvidíte, jak nezvykle plynulé bude vrtání, životnost vrtáků se navíc několikanásobně prodlouží.

Údržba elektromechanických zařízení Jakožto nevodivý prostředek lze WD-40 bezpečně aplikovat na součástky či díly elektroobvodů. Vypínače, relé, kontakty a styčné plochy navíc chrání před korozí. Pozor: WD-40 by se neměl používat při přímém jiskření. Je to hořlavina! Doporučená cena jednoho balení WD-40 je podle velikosti od 99,- do 179,- Kč. Seženete ho v železářství, hobby centrech a obchodních řetězcích.