Je nasnadě, že zábava tuto činnost rozhodně zpříjemní, nicméně nejdůležitější je zvolit vhodnou žehličku. Bez ní by nás při žehlení jen horko těžko rozesmála i ta nejlepší komedie.

I když jsou nabízeny výrobky z materiálů, které se žehlit nemusí a v mnoha domácnostech se z časových důvodů ani nežehlí, bez žehličky se žádná domácnost neobejde. Je jen otázka, kterou vybrat.

Vybírejme s rozumem

Při výběru se proto řiďme logickými otázkami: jaké množství prádla a jak často budeme žehlit? S ohledem na odpovědi pak vybírejme, je zřejmé, že při častém žehlení zvolíme typ s maximální výbavou, která zvyšuje komfort při práci, na pár kousků postačí standardní typ. Každý model by rozhodně měl mít kvalitní žehlicí plochu. Tu každý renomovaný výrobce uvádí pod svým registrovaným názvem a tvrdí, že má vysokou kluznost, je odolná proti poškrábání, nárazu či přilnutí cizích látek. Nezbývá než věřit. Vybírat můžeme mezi nerezem, hliníkem, smaltem či keramikou. Povrch plochy by měl být vhodný pro jakýkoliv druh tkaniny, přitom mějme na paměti, že příliš dlouhé nebo hrubé žehlení látku namáhá a zrychluje její stárnutí. Dokonale klouzající žehlicí plocha představuje menší tření, a tím i mírnější opotřebení látky.

Zatímco v tomto případě jsme odkázáni na údaje od výrobce, o přístupnosti páry se můžeme dozvědět na první pohled. Podle uspořádání parních ventilů se tak dozvíme, kam všude se pára dostane, nejnovější modely je mají co nejblíže špičce přístroje, což vypovídá o lepších výsledcích žehlení. K dispozici máme proto údaj o napařování, který vypovídá o tom, kolik páry je žehlička schopná vyrobit za minutu. V současnosti to je až 70 g/min., u některých modelů můžeme nastavit až 6 stupňů výkonu, udáván je také její tlak, který je až 4 bary.

Zjistit je třeba informaci o parním rázu, který může být až 140 g/min. Běžný se stal i údaj o možnosti vertikálního napařování, které využíváme v momentě, kdy potřebujeme látku vyžehlit ve svislé poloze (např. na ramínku), tehdy oceníme funkci zabraňující odkapávání vody.

Nejviditelnější proměnou prošel v posledních letech zásobník vody, který byl standardně součástí žehličky, stále více výrobců nabízí tento přístroj s parní stanicí s generátorem páry. Tyto typy mají k dispozici větší množství vody, takže ji nemusíme častěji doplňovat, většina zásobníků se také snadněji čistí.

Víte o tom? Přední výrobci domácích spotřebičů nabízejí nadstandardní řešení, jak si zpříjemnit žehlení. Například stojan na košile, na který vypraný oděv zavěsíte a on se sám vyžehlí.Jak si zpříjemnit žehlení

Standardní modely jsou kromě kvalitní žehlicí plochy vybaveny termostatem umožňujícím nastavit teplotu a vyvíječem páry. S nárůstem ceny přibývají i funkce zvyšující komfort při práci. Oceníme některou z funkcí, které zabraňují usazování vodního kamene, případně čistí vnitřní části. Také váha spotřebiče usnadňuje práci. Obecně platí, že čím je těžší, tím je žehlení snadnější, ovšem za předpokladu, že je žehlicí plocha kvalitní, jinak není účinek dostatečný. Pozornost bychom měli věnovat také délce přívodního kabelu a jeho otáčení u samotného spotřebiče. Tvarované držadlo pak zajistí pohodlí a bezpečnostní funkce, která spotřebič vypne v horizontální poloze po několika vteřinách a ve vertikální (pokud nezaznamená pohyb) po několika minutách, váš klidný odchod. Při výběru žehličky bychom neměli opominout ani příkon, který žehlení urychluje a současně umožňuje rychlejší zahřátí a okamžitou reakci při ochlazení, k němuž dochází při napařování.

Nezapomeňte:

Žehlení usnadňují i kvalitní pračky i sušičky prádla. Speciální programy se k oděvům chovají natolik šetrně, že je po vyndání stačí lehce přežehlit anebo nežehlit vůbec.

-td- Foto: http://www.profimedia.cz/, Fagor, Solac, Siemens