Tak se chtě nechtě chopíme hadrů, mopů a vysavačů, abychom Vánoce prožili v lesku čistých podlah a oken, s vůní vzpomínek na uplynulé léto linoucí se z prádelníků i koberců. Nenechte si ale namluvit, že jakékoliv gruntování musí být nutně otrocká dřina. Stačí znát pár základních pravidel a domov se bude lesknout jako křišťálová vánoční koule!

Jak ušetřit čas i energii

Než se pustíme do práce, probereme čisticí prostředky, prošlé vyhodíme a dokoupíme chybějící, stejně jako gumové rukavice, stěrku na okna a další potřebné úklidové pomůcky. Moderní účinné a zároveň ekologické čisticí prostředky nám usnadní práci.

Největší chybou je chtít všechno stihnout za jeden den. Stejně to nestihneme a strhneme leda tak sami sebe. Na koupelnu, WC, kuchyň a pokoje stačí 40 minut denně. Velký úklid jako mytí oken a gruntování necháme na víkend.

Zbavíme se zbytečných věcí i přehnané nostalgie. Podzimní úklid je přesně tou příležitostí, kdy můžeme bez milosti vyhodit všechno nepotřebné harampádí, které kdoví proč schraňujeme.

Začínáme vždy odshora dolů a zbytečně neplýtváme energií. Prach stíráme vlhkým hadříkem nebo speciálními vlhčenými ubrousky – prachovkou bychom prach leda rozvířili. Smeták nepotřebujeme, protože nečistoty zlikvidujeme pomocí vysavače – dnes je běžné, že vysavače mají speciální nástavce na vysávání plovoucí podlahy a jiných hladkých povrchů. Používáme zásadně kvalitní úklidovou techniku – nelouhujeme si ruce ve špinavé vodě, netrápíme se věčně vypadávajícím nástavcem z vysavače!

Tip od firmy Rowenta:

Nové vysavače Rowenta Silence Force a Silence Force Compact jsou nejtišší (na našem trhu vůbec) a zároveň vysoce výkonné. Pouze 66 decibelů se vám bude prohánět ve vaší domácnosti! Takto tichý vysavač nevzbudí spáče, během jeho používání uslyšíte vyzvánějící telefon nebo zvonek u dveří…

Rowenta Silence Force a Silence Force Compact disponují vysokým stupněm filtrace, mají skvělý sací výkon a jsou vybaveny elektronickou regulací výkonu.

Aby se vám s nimi vysávalo ještě lépe, součástí uvedených modelů je i velmi tichá sací hubice Delta Silence Force, u některých také turbokartáč, který zaručuje lepší vysávání například zvířecích chlupů. Samozřejmostí je hubice na parkety a čalounění, teleskopické trubky a s dostatečně dlouhou, šestimetrovou šňůrou a štěrbinovou hubicí se dostanete do všech koutů své domácnosti.

-Olga Kunešová – Photomedia.cz- Foto: archiv Rowenta