S pokojovými rostlinami se cítíte lépe! To není domněnka, ale vědecky ověřená skutečnost. Rostliny čistí vzduch a zachytávají prach a další nečistoty. Zvyšují také vzdušnou vlhkost. Doslova tedy zlepšují prostředí vašeho domova. Podle vědeckých výzkumů dochází v kancelářských prostorách po rozmístění většího množství rostlin k významnému poklesu výskytu bolestí hlavy, kašle a pocitu sucha v krku.

Posel Vánoc

Vánoční kaktus - Schlumbergera Tradiční rostlinou pro období adventu a Vánoc je Schlumbergera, známá také jako vánoční kaktus. Několik měsíců v roce spokojeně dřímá, a potom vyraší v rychlém sledu pupeny tak, že to vypadá, jako by jeden květ vykvétal z druhého. Rostlina nejvíce kvete mezi listopadem a lednem, takže je ideální pro zpříjemnění nejkratších dní v roce; interiér rozjasní a dodá mu na barevnosti. Navíc je to odolná rostlina, na jejíž každoroční kvetení se můžeme skutečně spolehnout.

Velikost rostliny určuje počet květů, menší exempláře jich mají okolo 25, naproti tomu velké rostliny mohou být pokryty i stovkami květů. V předvánočním období jsou v květinářstvích k dostání vánoční kaktusy s bílými, červenými nebo růžovými květy. Navíc díky různým doplňkům může vánoční kaktus krásně zapadnout do celkové vánoční výzdoby bytu.

Co potřebuje

Během kvetení umístěte vánoční kaktus na světlé místo. Poskytněte mu v pravidelných intervalech malé množství vody, ale nedovolte, aby kořenový bal vyschnul. Mějte na paměti, že je dobré jej každý týden mírně Vánoční kaktus - Schlumbergera přihnojit. Po dlouhém období kvetení dopřejte kaktusu odpočinek a zálivku zredukujte. Během léta zálivku na měsíc zcela vynechejte a pak jej postavte na chladnější místo, čímž podpoříte opětovnou tvorbu květů. Jakmile uvidíte květní pupeny, nový cyklus začal.

Tip: Během období květu s rostlinou raději nehýbejte, mohlo by se vám stát, že všechny květy shodí a bude po kráse.

Jméno dostal po francouzském sběrateli

Schlumbergera byla pojmenována po Frederikovi Schlumbergerovi, francouzském sběrateli kaktusů. První Schlumbergera byla dovezena z Brazílie do Anglie a na evropský kontinent roku 1817.

Foto: Holandská květinářská kancelář