Mezi typicky vánoční hrnkové rostliny, jako jsou vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima) nebo vánoční kaktus (Schlumbergera), se stále častěji řadí i hvězdník (Hippeastrum). Jeho nápadné a elegantní květy jsou nádherným doplňkem slavnostní Detail květu hvězdníku; jeho okvětní plátky jsou jako z nejjemnějšího sametu.vánoční výzdoby, a to v jakémkoliv typu interiéru.

V interiéru bude vypadat hvězdně

Hvězdník přitahuje pozornost úchvatnými sametovými květy, které okouzlují svou rafinovanou elegancí. Na silném, dutém stonku jich může být od dvou do pěti. Podle okvětních plátků uspořádaných do tvaru hvězdy dostala rostlina i svůj název – Hippeastrum neboli „rytířská hvězda“.

Exkluzivita této rostliny pramení i z toho, že je její nabídka největší právě v zimním období. Zatímco vrchol sezony je u většiny květin na jaře a v létě, hvězdníky se dodávají na trh od října do května.

Aranžmá dodává na zajímavosti kontrast dvou rozdílných struktur - sametových květů hvězdníku a ostnatých plodů Asclepias odrůdy Moby Dick, jejichž struktura se také promítá na použité míse. Další fotografie naleznete ve fotogalerii

Původní domovinou mnoha druhů rodu Hippeastrum je Střední a Jižní Amerika. Do Evropy byla první hlíza hvězdníku přivezena v roce 1840.

Hvězda bez manýrů

I za minimum péče se vám hvězdník odvděčí nádhernými květy. Je to ideální rostlina pro slavnostní předvánoční čas.Dávno jsou pryč doby, kdy se pěstovala pouze jediná barevná varianta hvězdníku – červená. Dnes jsou k dostání i odrůdy s růžovými, oranžovými, bílými či červenobíle pruhovanými květy. Nejznámějšími odrůdami hrnkového hvězdníku jsou červená odrůda 'Floris Hekker', oranžová 'Orange Sovereign' a temně rudá 'Red Lion'.

Hippeastrum je rostlina nenáročná na pěstování. I za minimum péče se vám během několika týdnů odvděčí nádhernými květy. Hvězdník umístěte na dobře viditelné místo, kde bude mít dostatek světla a tepla. V průběhu vývoje květu zalévejte hojně a často otáčejte květináč pro stejnoměrný růst na všech stranách. Odkvetlé květy odstraňte. Rostlinu chraňte před průvanem, je na něj velmi citlivá.

Detail temně rudého květu hvězdníku. Hvězdníky této barvy dodají vánočnímu aranžmá na tajemnosti.Vánoční atmosféra je umocněna červenými květy, ale i doplňky ve zlaté barvě.

Další fotografie naleznete ve fotogalerii

Krásný v květináči i ve váze

I řezaný hvězdník vám dlouho vydrží. Jeho životnost ve váze je až dva týdny. Poupata se nerozvíjejí najednou, ale postupně, takže potěšení z květů trvá velmi dlouho. Stonek Vánoční aranžmá s bílými květy hvězdníku nadále roste i poté, co se všechny květy rozvinou. Pamatujte proto, že květiny musejí mít nad sebou dostatek místa, alespoň 20 cm.

Stonky řezaného hvězdníku šikmo seřízněte a květiny vložte do čerstvé vody. Konce stonků seřezávejte o malý kousek po několika dnech, prodloužíte tím životnost květin. Odkvetlé květy odstraňujte. Hvězdník je možné naaranžovat i květy dolů, naplnit stonek chladnou vodou a konec uzavřít navlhčeným kouskem vaty. Takto ošetřené vydrží květiny ještě déle.

Tip na závěr: Dutý stonek obsahuje mnoho vody – až budete vyměňovat vodu ve váze, nechte květiny chvíli okapat. Květ roste intenzivně směrem ke světlu a může narušit rovnováhu kytice. Vázu je proto nutné pravidelně otáčet, aby se nepřevrhla.

Hvězdníky lze aranžovat i květy dolů. Stačí naplnit stonek studenou vodou a konec uzavřít navlhčeným kouskem vaty.Jemnost bílých květů a elegance dlouhých stonků vynikne v průhledné váze.

Další fotografie naleznete ve fotogalerii

-Holandská květinářská kancelář-