Chystáte se na zařízení nové kuchyně nebo na rekonstrukci stávající? Pak právě pro vás máme tip, jak jednoduše si ji navrhnout.

Minule jsme vás seznámili s programem TurboFLOORPLAN Dům & Interiér & Zahrada a ukázali si, jak se s ním pracuje. Dnes pokračujeme. Ve 2. dílu seriálu o navrhování nového domu nebo rekonstrukce se zaměříme na kuchyni.

Na téma kuchyně už toho bylo mnoho napsáno a všichni se asi shodneme na tom, že je to opravdu srdce domova, a to ať už máme dům či byt. Zařízení tohoto prostoru se i pořizovací cenou řadí na špici při vybavení celé domácnosti. Z těchto důvodů ji také většinou neměníme tak často, jako zařízení v ostatních místnostech. Někdy máme dokonce jen jednu na celý život. A proto stojí za to udělat si čas a v klidu si vše promyslet, abychom v budoucnu případně našli jen drobnosti, které bychom byli bývali udělali jinak.

Proč si dělat svůj návrh?

Dnes už nám nabídne 3D návrh kuchyně téměř každé kuchyňské studio, ale už je otázka, jestli udělají deset nebo více návrhů v různých barvách a provedeních a kolik nám věnují času. V kuchyňském studiu nebo v truhlářské dílně nakonec stejně skončíme, ale s jasnou představou o tom, jakou kuchyni chceme mít. Doma si totiž můžeme vše bez spěchu promyslet a v programu TurboFLOORPLAN Dům & Interiér & Zahrada navrhnout bezpočet možných variant. Vyzkoušet do prostoru vyhrazeného pro kuchyň vyskládat skříňky do „L“ nebo do „U“, umístění jednotlivých zón (vaření, příprava, skladování potravin) tak, aby byly v souladu s doporučením odborníků a logicky na sebe navazovaly a vyhovovaly i našim zvyklostem.

Jdeme tvořit!

Pro návrh kuchyně jsou potřeba rozměry místnosti včetně zaměřeného umístění oken, dveří, radiátoru apod. Tak, jak jsme vás seznámili v 1. dílu seriálu, se v programu TurboFLOORPLAN Dům & Interiér & Zahrada vytvoří půdorys místnosti, která je pro umístění kuchyně určena. Poté už stačí prostor vybavit nábytkem a spotřebiči. V programu jsou k tomuto účelu připraveny kuchyňské skříňky - spodní, horní, vysoké a potravinové, a spotřebiče. K dispozici je také množství textur dřeva, celých dvířek a barev. Volit dále lze dvířka prosklená, plná, hladká, s frézováním do rustikálního oblouku nebo obdélníku. U skříněk je možné měnit jejich rozměry, typ dvířek, barvu korpusu a pracovní desky. Skříňky tedy stačí začít umísťovat do půdorysu, což je snadné, protože každá z nich se automaticky otáčí zády ke stěně. Horní skříňky mají přednastavenou výšku, kterou lze samozřejmě měnit.

Program nabízí také prvky pro zařízení jídelny a dekorační prvky pro doladění celého návrhu. Umožňuje i načítání dalších prvků ve formátu 3DS, takže uživatel nemusí být omezen pouze stávající knihovnou prvků. Pro rychlou změnu barev a textur slouží funkce „materiálový štětec“, díky které se barvy dají měnit pouhým kliknutím myši. Mnohdy stačí jen změna barvy či materiálu a výsledek je zcela jiný. A to je přesně ten důvod, proč byste si měli svoji kuchyni navrhnout sami.

Uvidíte, že vás to bude bavit.

Pro podrobnější informace o práci s programem krok za krokem klikněte ZDE.Chcete-li si program vyzkoušet, stáhněte si zdarma demo verzi. Návrh kuchyně si můžete prohlédnout i na videu.

-Špinar-