V našem seriálu o navrhování domu jsme již navrhli kuchyň a koupelnu. Ve 4. dílu je na řadě obývací pokoj, který budeme tvořit opět v programu TurboFLOORPLAN Dům & Interiér & Zahrada. Obývací pokoj - místo, kde relaxujeme, sledujeme televizi, slavíme s rodinou a přáteli, přijímáme návštěvy. Je to místo, při jehož zařizování můžeme popustit uzdu fantazii a vtisknout mu osobitý vzhled.

Návrh obývacího pokoje ve 3D oceníme nejen při návrhu zařízení nového bydlení, ale bude nepostradatelný při plánování uspořádání nábytku do nových prostor, např. při stěhování do jiného bytu či domu, kdy budeme potřebovat dobře rozmístit do prostoru nábytek, který už máme. Když se zrovna nestěhujeme, neznamená to, že náš interiér nepotřebuje změnu. Někdy stačí opravdu málo - změnit barvy malby, rozmístění nábytku, přidat pár nových doplňků a výsledek bude ohromující. Abychom nestříleli od pasu a zbytečně se netahali s těžkým nábytkem sem a tam, uděláme si několik návrhů a vybereme ten nejlepší z nich, podle kterého pak obývák zařídíme.

Tvoříme…

Než začneme se samotným rozmístěním nábytku, budeme jako při předešlých návrzích potřebovat rozměry pro načrtnutí půdorysu, jehož vytvoření jsme popsali v 1. dílu našeho seriálu. V programu TurboFLOORPLAN Dům & Interiér & Zahrada máme možnost měnit rozměry jednotlivých prvků, a budeme mít tedy k dispozici nábytek v rozměrech, které potřebujeme. Takto si můžeme upravit rozměry sedacích souprav, křesel, židlí, stolů apod. Rovněž i pro zařízení obývacího pokoje platí, že někteří výrobci nabízejí svůj sortiment ve 3DS formátu, který snadno naimportujeme do programu.

Program nám mimo jiné nabízí možnost tvorby niky nebo otvorů ve zdi, a to obloukové, kulaté, obdélníkové, zkosené. Funkce rozdělení místnosti nám pak umožní například použít různé podlahové povrchy pro jednotlivé funkční zóny obývacího pokoje. Program TurboFLOORPLAN Dům & Interiér & Zahrada obsahuje širokou nabídku podlahovin - dřevěných i laminátových podlah, koberců, linolea a dlažby, stačí si jen vybrat. V případě, že si z nabídky nevybereme, je možné si do programu naimportovat ve formátu JPG další povrchy. Pro rychlou změnu barev a textur je k dispozici funkce „materiálový štětec“. Doladit interiér lze za pomoci knihovny doplňkových prvků, jako jsou krby, hudební nástroje, obrazy, okenní závěsy, žaluzie apod. Stačí si jen vybrat a zkoušet, jaký kus nábytku kam, jak prostor barevně sladit a čím ho doplnit. Je to hra, kterou zvládne každý…

Pro podrobnější informace o práci s programem krok za krokem klikněte ZDE.Chcete-li si program vyzkoušet, stáhněte si zdarma demo verzi. Vyhrajte software pro navrhování stavby, interiéru i zahrady ZDE.

-Špinar-