Abychom se mohli naplno těšit ze všeho nového, co nám svěží jarní energie přinese, musíme jí nejdříve vyklidit cestu. Ve feng-šuej je na toto téma spousta zajímavých rad a doporučení.

Pryč se starým a nenošeným oblečením

První krok je roztřídění věcí, které již nepotřebujeme, a přitom nám zabírají místo. Takže nachystejte velkou krabici a začněte ji plnit. Vytřiďte jak staré oblečení a boty, tak i třeba to novější, ale nenošené, protože nesluší, je malé atd. Při tom buďte k sobě upřímní. Vážně do toho zhubnete? Potřebujete tolik věcí na ven nebo do lesa atd.?

Co ještě můžete přidat do této krabice? Rozhlédněte se po bytě pozorně, nejsou zde ještě náhodou staré vánoční dekorace? Suché zaprášené květiny? Staré časopisy a možná i knihy, které již nikdy nebudete číst (už toho vraha z detektivky stejně znáte, zamilovaný román se vám nelíbil…). Patří sem třeba i dárky, které jste od někoho dostali, ale vůbec se vám nelibí nebo se nehodí, jako třeba obrázek nebo soška.

V každé domácnosti je často požehnaně nepotřebných věci, jaro je přesně ta doba, kdy se toho můžete zbavit!

Osolte si vodu

Druhý krok je samotný úklid. Pořádně vyvětrejte. Do kýble s vodou přidejte himalájskou nebo mořskou sůl a udělejte klasický úklid. Vodou se solí je dobré utřít jak nábytek, tak i podlahu. Trocha soli se má pak nasypat po obvodu a nejlépe do každého rohu každé místnosti. Zde se ponechá do druhého dne. Druhý den se vysaje vysavačem a vyhodí se, což je velmi důležité. Vyhozením soli odstraníte z vašeho domu i negativní energii. Sůl ji totiž na sebe vezme!

Náš tip: očistný rituálStarou energii z domu pomohou vypudit vonné tyčinky a zvonek nebo zpívající mísa. Postup je jednoduchý: zapalte vonnou tyčinku, vezměte zvonek nebo zpívající mísu a obejděte dům nebo byt od vchodových dveří v protisměru hodinových ručiček a pak ve směru hodinových ručiček. Očista zvukem a vonnou tyčinkou je velmi starý a účinný rituál. Ovšem pokud vám to přijde až moc, nemusíte ho provádět, není to podmínka úspěšnosti vašeho jarního úklidu.

Čerstvé ovoce a květiny na závěr

Třetí krok je závěrečný. Na jídelní stůl postavte mísu s čerstvým ovocem, nejlépe pomeranče (symbol bohatství), a vázu s čerstvými řezanými květinami. Čerstvé květiny kromě toho, že jsou krásné a nesou v sobě spoustu pozitivní energie, mají ještě jednu obrovskou výhodu pro váš dům - když odumírají, berou na sebe starou a špatnou energii. Čerstvé květiny můžete kromě jídelního stolu postavit i do každé místnosti (ovšem s výjimkou záchodu, koupelny, šatny atd.).

Náš tip: Do rozprašovače na kytky nalijte vodu a přidejte několik kapek aromatického oleje, může to být pomeranč (bohatství), cedr, citronová tráva nebo eukalypt (pro zdraví), pro lásku růžový olej, skořice nebo ylang ylang. Tuto vodu rozprašte po bytě a část plus pár kapek oleje navíc dejte do aromalampy.

Marina Kopecká a Julia Burováwww.kralovnafengsuej.cz Foto: www.profimedia.cz, Holandská květinářská kancelář

Nová poradna feng-šuej!Zajímají vás další informace o feng-šuej? Zeptejte se v naší odborné poradně. Více informací...