Jak tedy čistit a přitom se nepřiotrávit, případně nepoleptat, nepodráždit si dýchací nebo trávicí ústrojí a tak podobně? Ocet, citronová šťáva, soda, kyselina citronová, popel nebo brambory na čištění skla, to jsou všechno takzvaně "babské", ale staré osvědčené a prověřené čisticí prostředky. A také poměrně bezpečné, neagresivní, nejedovaté, při nichž nehrozí až tak velké nebezpečí na zdraví. Možná, dá se říci, jsou ve srovnání s nejnovějšími chemikáliemi méně účinné. Není divu. Moderní chemie přichází s mnohem razantnějšími metodami. Něco za něco

Přečtěte si, s kým máte "čest"

Dříve se mnohé velmi agresivní látky do čisticích prostředků vůbec nepřidávaly. Považovalo se to za nebezpečné. Vzhlíželi jsme k Západu, jak se to tam všechno krásně dokonale leskne. Nyní si můžeme cokoliv skvěle vyčistit také. Ale bohužel přitom zanedbáváme bezpečnost při práci, pozorné čtení etiket, stupně nebezpečnosti a návody k práci. To je velká chyba.

Člověk se má tendenci při těch všech řádcích o tom, jak přípravek může zapříčinit slepotu a nevratně poleptat trávicí trakt, domnívat, že je prostě potřeba, stejně jako u léků, vyjmenovat všechny možné, i ty nejméně pravděpodobné, vedlejší příznaky. Prostě proto, že se mohou vyskytnout a třeba jeden z milionu lidí takové příznaky nahlásil.

Tady, u čisticích prostředků, to ale tak není. Opravdu jsou jedovaté, leptají, poškozují plíce při delší inhalaci. Popisky na lahvích a krabičkách tu opravdu nelžou. Je těžké prokousat se varujícími texty psanými bleším písmem. Protože je třeba na láhev často dostat návody a varování v mnoha a mnoha jazycích, podle toho, kde se prostředek prodává.

Nebezpečí číhající v láhvi

A tady je první nebezpečí: kdo by to četl? Zejména když to vůbec nevidí. Druhé nebezpečí - člověk by si to i přečetl, ale v té bleší úpravě může leccos jednoduše přehlédnout. Nebezpečí třetí - člověk poněkolikáté má pocit, že minule se mu nic nestalo, takže už varování nečte, ačkoliv je ještě nikdy předtím nečetl.

Mnoho čisticích prostředků působí na sliznice zažívacího traktu dráždivě, mnohdy dokonce leptají. Savo klasické dráždí, Savo Razant silně leptá, totéž třeba Mr Propper nebo Domestos a další řady stejně se jmenujících účinných přípravků, které ovšem mají různé varianty určené pro různé druhy čištění. Ze všeho nejnebezpečnější jsou odstraňovače usazenin v odpadech a čističe usazenin určené k čištění sporáků a trub. Obsahují totiž louhy, které mastnoty rozpouští, ale běda, když se s nimi nedbale zachází. Jsou schopny po náhodném požití nebo i potřísnění pokožky způsobit těžká poleptání.

Takže není vždy namístě stále desinfikovat a málo se přitom starat, s čím vlastně zacházíme. Reklama nám jenom říká, že je to dobré, tedy účinné - ale nemluví o tom, jaké to má složení a jaká nebezpečí mohou při práci nebo nedbalém skladování (kdy se mohou k nebezpečným čisticím prostředkům dostat malé děti) mnohdy vyplývat. To už je věc nás jakožto uživatelů. A pokud se nám to všechno zdá příliš riskantní, abychom se rozhodli a třeba se zase vrátili k citronové šťávě, octu, popelu .... kdoví.

-ag-Foto: www.profimedia.cz