Feng-šuej, tak jako vždy, přichází s řadou dobrých rad.

Kvalitní spánek především

K dobrému zdraví patří dobrý spánek, při kterém naše tělo regeneruje, uzdravuje se a odpočívá. Postel by měla byt pohodlná, nejlépe z přírodních materiálů, s pevným čelem a volným prostorem, jak pod postelí, tak nad ní i kolem ní! Její správné umístění je v otázce zdraví rovněž velmi důležité. Pokud stojí pod těžkým trámem (horizontální trámy jsou horší než vertikální) nebo šikminou (též nepřidá na zdraví), raději ji alespoň kousek posuňte stranou. V případě, že postel stojí v průchodu mezi dveřmi, nebo nohami ke dveřím, situaci pomůže vyřešit paraván, záclona nebo nebesa. Pokud válčíte s menším prostorem, snažte se alespoň dát stranou od lůžka všechny elektrické přístroje! Ať už máte velký či malý byt, vždy dávejte pozor na to, aby kabely a elektrické šňůry neomotávaly dokola vaši postel, pracovní či jídelní stůl a nikde nevytvářely „hadí klubka“. Šňůry a kabely je potřeba mít schované v lištách nebo alespoň natažené stranou!

Kvalita matrace a ložního prádla hrají velkou roli. Nejlepší jsou přírodní materiály. Pokud jde o barvy ložního prádla, pak modrá a černá, i když mají zklidňující účinek, z pohledu feng-šuej patří vodě (modrá a černá barva), a tak nejsou dobrou volbou. Stejně tak není vhodné mít v ložnici v blízkosti postele akvárium, fontánu či obrazy s vodou. Rozhodně se nedoporučuje vodní postel!

Nepostradatelné světlo

Světlo hraje důležitou roli v našem životě, jak je to s ním u vás? Pro bydlení je lepší volit příjemné přírodní teplé světlo, samotná svítidla by neměla mít ostré hrany či rohy. Zútulnit a zlepšit atmosféru v domě pomohou: solná lampa, křišťálový, achátový nebo růženínový svícen. Denní světlo se k nám dostává z 99 % okny, je tedy velmi důležité, v jakém stavu jsou! Rozhodně by měla být čistá a bez prasklin.

Za zdraví a rovnoměrné rozdělení energií v domě odpovídá jeho centrum, které je zároveň i srdcem prostoru. Pokud se zde nachází záchod, koupelna nebo nosná zeď, situaci lze vyřešit tím, že své energetické centrum „přesunete“ do dalších místností, nejlépe do obývacího pokoje. Nejlepším aktivátorem pro centrum bude pak světlo, závěsný křišťál, jeden nebo i více.

Pravidelné větrání je nutností

Pro dobré zdraví je důležitá správná cirkulace čerstvého vzduchu v bytě. A proto je vhodné položit otázku: Jak často větráte (obzvlášť v ložnici)? Větrat je nutné každý den nejlépe ráno a večer. V tradičním feng-šuej se pak po vyvětrání na podporu zdraví vnášejí do domu vůně santalu (vonné tyčinky, aromalampa).

Do koupelny a na záchod vždy zavřeno

Dveře do koupelny a záchodu by měly být vždy zavřené. Větrání těchto místností je vhodné buď otevřeným oknem (nejlepší varianta), nebo kvalitním ventilátorem.

Květiny a polodrahokamy zneutralizují negativní energii

Velké množství elektrických přístrojů, obzvlášť v menší místnosti, může způsobovat bolesti hlavy. Neutralizovat jejich negativní vliv pomohou rostliny, lepší jsou zdravé zelené se zakulacenými a měkkými listy (ostré listy, jako třeba u palmy, a kaktusy vhodné nejsou). Kromě rostlin skvěle působí i polodrahokamy. Například ametyst, růženín, horský křišťál či achát dokážou výborně pohlcovat a odrážet negativní energii.

Pryč s negativní energií

Ve feng-šuej, tak jako vždy, i v otázce zdraví platí pravidlo: Zbavte se všeho nepotřebného! Staré věci, které zabírají místo, ucpané šatny, komory a spížky na zdraví nepřidají! Energie musí proudit po bytě volně bez překážek. Nenoste s sebou tíhu minulosti!

Dobrou a svěží energii do domu přinesou čerstvé květiny. Naopak suché dekorace vhodné nejsou, usazuje se v nich prach a z pohledu feng-šuej představují mrtvou stagnující energii.

Co se týče tradičních symbolů feng-šuej, můžete si domů pořídit: bambusy (živé, zvonkohry z bambusů, bambusové tyčky převázané červenou stužkou atd.), broskve – symbol dlouhověkosti a zdraví (vyobrazené nebo i skutečné), obraz nebo vějíř s jeřáby, vyobrazení borovice, hvězdného starce Sao s broskví a holí atd. Nejlepším místem pro umístění symbolů podporujících zdraví je centrum a východní část domu. Náš tip: Feng-šuej funguje nejlépe tehdy, když ještě předtím, než cokoliv začnete dělat, nejprve určíte cíl. Tedy, proč změny provádíte a čeho chcete dosáhnout. Napřed si vytyčte ústně nebo i písemně svůj cíl, abyste při každém úkonu, který uděláte, na něj pamatovali a systematicky se k němu dopracovali.

Přejeme vám pevné zdraví! -Julia Burová a Marina Kopecká-www.kralovnafengsuej.cz