Maličká muška měří jenom asi 2 milimetry. Přesto nás může v domácnosti, hlavně přes léto, potrápit stejně nebo i více než její větší kolegyně - otravné mouchy domácí. Octomilky (Drosophila) neboli octové (jinak i ovocné, banánové) mušky se totiž neuvěřitelně rychle množí a rychle rostou. A nikam neodlétají - naopak se vytrvale drží tam, kde poznaly, že je stálý přísun zajímavé a lákavé potravy. Jsou to ta hejna maličkých žlutých nebo nahnědlých mušek, která se rojí kolem všeho dobrého doma anebo třeba v chatě, kde bývá větší teplo, a potraviny jsou tak vystaveny rychlejší zkáze. Pochutnávají si na sirupech a jiných sladkých nápojích, na přezrálém ovoci i zelenině.

Co všechno jim chutná

Octomilky milují vše sladké, nahnilé, nakyslé, zkvašené a navinulé. Snaží se proto dostat se k lahvím ovocných octů, které doma vyrábíme, i k demižonům domácího vína. To všechno musí být jako obrana proti nim dokonale zakryto - hladina širší nádoby lehkou tkaninou, gázou, plátýnkem nebo jemným sítkem, dokonale utěsněné musejí být otevřené lahve moštů, piva, vína.

Vyvarujte se zbytkům nechaným jen tak bez zakrytí, ani ovoce a zeleninu nenechávejte na míse bez zakrytí. Důkladně čistěte i odtok dřezu.Octomilky milují samozřejmě i nedopité víno. Pokud v letním večeru necháte stát na stole sklenku se zbytkem vína, ráno může být zahalená mrakem mušek. Ovoce nechané na stole na míse je krásné a lákavé, ale v létě musí být bez vady - stačí malé naťuknutí, promáčknutí - a mušky jsou tady a hodují. Rády se také slétají na pochoutky, jako je například vzešlý kvásek do těsta, který je neodolatelně láká svou nakyslou vůní. Ale také se dají zlákat třeba na připravující se kombuchový nápoj, který mohou zamořit též jejich larvy. I zde je tedy nezbytným opatřením hygiena a dokonalé zakrytí kvasných nádob.

Někdy hledáme zdroj mušek a nemůžeme ho najít - odněkud se jen prostě rojí. Stačí ale když dítě pohodí na dvoře nebo zahradě ohryzek jablka - a mušky jsou tady, cestu do kuchyně si rychle najdou. Nebo když teenageři nechají pecky od meruněk, slupky z melounu nebo něco podobného pohozeno ve svém pokoji, výsledek je zase stejný - mušky máme nastěhovány doma.

Nejsou jen otravné, ale i nebezpečné

Škodlivost octomilek spočívá v tom, že mohou přenášet plísně a kvasinky z jednoho místa na druhé. Z nahnilého ovoce na kousek dortu na stole nebo na otevřenou limonádu a podobně. Zvyšují tedy nebezpečí infekcí, které nás mohou napadnout, a tak u nás doma nemají co dělat.

Jak se proti muškám a jejich larvám chránit?

zhruba za 95 Kč je možné koupit lapač octomilek ve tvaru jablíčka, který vám pomůže v boji proti těmto otravným muškámZvýšenou hygienou a režimem nakupování a skladování potravin. Už při nákupu ovoce a zeleniny vybíráme plody pečlivě, pokud přehlédneme naťuknutou broskev a skladujeme ji navíc na polici ve spíži, můžeme se vsadit, že mušky se slétnou jako dravci. Doma skladované plody také proto prohlížíme a kontrolujeme. Přezrálé ovoce ihned konzumujeme a nahnilé bezodkladně likvidujeme. Ale ne tak, že je jen ráno vyhodíme do odpadkového koše, který hodláme vynést až večer nebo v noci. V rozpáleném bytě dáme za celý den muškám šanci a živnou půdu v množení se. Jediná cesta je s nahnilým ovocem ihned mimo byt, do popelnice.

Vracejí-li se k vám mušky opakovaně a celé léto, je dobrým opatřením také jemná síť do okna, případně síťový rám do dveří.

To jsou prostředky víceméně preventivní. Když totiž vyhodíme nahnilé hrušky nebo jiné ovoce, vyhodíme s nimi sice většinu mušek, ale zbavit se úplně všech se nám možná nepodaří, mohou se nám navíc schovat také jejich larvy.

Na trhu jsou k mání různé lapače octomilek, které svou vůní mušky lákají, a ty se na nich chytí doslova na lep. Na lapači průběžně zjistíme, kolik mušek se chytí, a tak si uděláme představu, v jakém množství se u nás vyskytují.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Biolit