...jenže existují i jiná řešení. Kam tedy s ní?

Kuchyň

Pračka se občas stává součástí kuchyňské linky, ovšem sušička tam už zpravidla nezapadne. I v bytě však máte jiné možnosti a dokonce i v takovém, kde není žádná předem plánovaná místnost určená právě pro tyto spotřebiče. Vhodně zvolený prostor je odrazem důmyslného a logického uspořádání celého interiéru. Proto není divu, že se s nimi můžete setkat například v chodbě, kde stojí volně a viditelně třeba v nějaké nice či jsou součástí nějaké uzavřené skříňky vedle sebe či na sobě stojící.

Technická místnost

Pokud stavíte dům, máte rozhodně víc možností. Spotřebiče se mohou stát součástí tzv. technické místnosti, kde je například umístěn i kotel apod. Stále se však ukazuje, že dnes už sice dávno přežité typické prádelny měly něco do sebe. Proto není divu, že se i u nás stále více v nových domech objevují nejen malé technické místnosti, ale i rozměrově větší, které by bylo možné označit jako multifunkční pracovny. Zcela samozřejmě pojmou pračku se sušičkou, lze v nich žehlit, ale třeba i šít na šicím stroji.

Tobogan

Své místo tu mají veškeré další úklidové spotřebiče (vysavač, mandl apod.), potřeby i čisticí prostředky. Dokonce mohou být opatřeny „toboganem“ na prádlo. Z koupelen v domě sem mohou vést praktické systémy shozu prádla. Protože zde zpravidla majitelka či hospodyně tráví spoustu času, není od věci vybavit pokoj také televizorem a vůbec místnost zařídit tak, aby byla prakticky uspořádaná a nanejvýš příjemná.

A když už…

A když už najdeme na spotřebiče místo, měli bychom mít jasno, jaké si vlastně chceme pořídit. Správná odpověď je pouze jedna: úsporné. Standardem by se měly stát spotřebiče energetické třídy A+, pokud se chystáte bydlet v nízkoenergetickém bytě či domě, oceníte spotřebiče s možností využití teplé vody (pračka a myčka pak nespotřebovávají tolik energie na ohřev vody). V ročním zúčtování se tak uspořené částky mohou pohybovat i v řádu stovek až tisíce korun. U praček navíc kromě elektřiny hraje významnou roli úspora vody.

Dieta nákladů

Původně energetičtí žrouti se dnes skutečně dali na dietu. Třeba sušičky s přechodem na technologii s tepelným čerpadlem snížily svou spotřebu tak, že se z kategorie C či D přehouply do A. Navíc prádlo není už vystavováno tak vysokým teplotám, sušení je šetrnější a často odpadá i žehlení. To jsou také úspory! Při nákupu spotřebičů nesledujte jen spotřebu energie a vody, všímejte si také například účinnosti mytí, praní, sušení či odstřeďování. Výrobci totiž zvládli i zvětšení vnitřního užitného objemu, aniž spotřebičům přibyl jediný centimetr navíc. Rozměry praček, do nichž bylo možné dříve vložit 5 kilogramů prádla, dnes pojmou klidně i osmikilogramovou náplň.

-das-Foto: www.profimedia.cz, Electrolux