Potřebujeme povzbudit, vzpružit se - krátce potřebujeme wellness. A až nabereme sil, uděláme zase něco i pro své svaly, šlachy, klouby. Posilujeme a protahujeme se - a pak se zase věnujeme rehabilitaci, uvolnění svalů, kloubů, mysli, celého těla. A tak pořád dokola, prostě spojení fitness a wellness v domácím podání. Ano, jde to i doma a jde to i v malém bytě. Pro blaho vlastního těla stačí i minimum místa.

Wellness. Co vlastně obnáší tento pojem?

„Znamená spojení fyzické, duševní, intelektuální, emoční a sociální vyrovnanosti. Pokud k ideálnímu stavu dojdeme díky fyzické aktivitě, mluvíme o aktivním wellness. Naopak pasivní forma nám přinese tuto vyrovnanost jinými než fyzickými aktivitami,“ vysvětluje viceprezident České asociace wellness Jan Bejdák. „Za příklady aktivních forem lze považovat například fitness (cardio a strenght zóny), indoor cycling, aquaspinning, aerobik, plavání, jízdu na běžkách, bowling, tenis, golf, beach volejbal a další sporty. Za pasivní formy označujeme všechny druhy sauny, dále beauty procedury (ajurvéda, thalasso terapie, bahenní a rašelinové procedury atd.), různé bath procedury a mnoho dalšího.“

Z uvedené definice vyplývá, že tady se významy slov překrývají - splývá "sportování", "cvičení" a aktivní formy wellness. A také to, že jestliže chápeme tento výraz v širokém slova smyslu, můžeme si wellness zařídit doma poměrně lehce.

Z aktivních forem doma můžeme, podle prostorových podmínek, provozovat například indoor cycling, indoor walking, aerobik (podle velikosti místnosti) - ale hlavně, nejjednodušeji, bez jakékoliv finanční zátěže a prostorových nároků - různé formy jógy a nenáročného, "malého" posilování.

Ještě větší možnosti nám ovšem doma přinese provozování prvků pasivních forem wellness. Zejména pokud máme dostatečně velkou koupelnu, kam si můžeme dodatečně nechat nainstalovat různá vodoléčebná domácí zařízení.

Příklad dalších pasivních forem wellnessSauna – finská, alpská, vitarium – soft sauna, keltská, švédská, outdoor sauna, infra sauna atd.Bath procedury – klasická pára, laconium, bylinná pára, koupel, hammam, tepidarium, inhalatorium, caldarium, aromatic bath, Kleopatra bathOchlazovací procedury – ochlazovací bazénky, vědra, vany, coldarium, ledové sprchy, ledová umyvadla, jeskyněVodní svět – bazény, vodní atrakce, jacuzzi, whirlpooly, masážní, tropické a ledové sprchy, skotské střiky, kneippova zařízení Beauty procedury – ajurvéda, thalasso terapie, kosmetika, manikúra, pedikúra, back alpin heater, softpack, masáže, např. lymfatické, havajské, thajské, sportovní, s horkými kameny, lávovými kameny, baňkování, mýdlové, indické, švédské atd., bahenní a rašelinové procedury, meditační místnosti, soláriaRespirační procedury – inhalatorium, solné jeskyně, oxygenoterapie, ozonoterapieFyzioterapeutické procedury

Některé v tabulce zmiňované procedury si zvládneme připravit doma - bylinkovou koupel, ledové sprchy, saunu, pokud v naší koupelně či na zahradě nechybí, v masážním sprchovém boxu si pak můžeme dopřát skotské střiky i parní lázeň, ovšem jen v případě, že ho v koupelně máme. Za jinými raději vyrazíme užít si je do salónu.

Posilovna

Tělocvičnu, posilovnu, nebo jednoduchý cvičební kout můžeme zřídit v ložnici, obýváku, pracovně, v hale - vlastně kdekoliv, kde je vhodný, klidný a světlý (nebo příjemně osvětlený) prostor a kde je hlavně zajištěno důkladné větrání, maximální výměna vzduchu.

Kam to uložit?

Jestliže se doma opravdu věnujeme jenom cvičení s malými pomůckami - jednoručními činkami, posilovacími pružinami a gumami, máme rehabilitační míč - overball, a švihadlo - pak celou "tělocvičnu" složíme spolu s pěnovou cvičební podložkou nebo žíněnkou do dvou polic jedné skříně. Také další menší cvičební pomůcky, jako jsou rotační (balanční) disky či desky, zaberou minimum místa, stejně jako malá trampolína.

Velké stroje - to už je něco jiného a budeme se jim věnovat samostatně - jak je vybrat, zkombinovat, kam je postavit...

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Kettler, Sapho