„Dešťovka“ pro WC i úklid

I zde sice platí, že „sleva není zadarmo“, ale, jak bylo uvedeno v předchozích článcích, jestliže vše dobře propočítáme a zvolíme správný systém, může být úspora velmi výrazná. Kde všude tedy můžeme srážkovou vodu využít? Kromě zavlažování, pro něž takovou vodu zpravidla používáme, může „dešťovka“ nahradit i pitnou vodu potřebnou pro splachování WC, praní a úklid.

Dešťová voda, nádrž, zásobníkPro splachování WC je dešťová voda více než vhodná - jde totiž o vodu měkkou, která nezanáší potrubí a splachovací systém vodním kamenem. Současně je však pro tento účel dokonce velmi výhodná i z finančního hlediska, protože na splachování je v domácnosti i při existenci úsporných WC systémů spotřebováno nejvíce vody… A vůbec není potřebná voda vysoké kvality, dešťová voda se tedy přímo nabízí.

Podobně je tomu i v případě úklidu a údržby domácnosti obecně – tedy mytí podlahy, oken, ale třeba i auta – v tomto případě samozřejmě při dodržení zásad nezatěžování životního prostředí čisticími prostředky, které se v přírodě nerozloží. Ani při úklidu není nezbytné používat hygienicky nezávadnou vodu, ta, která nám spadne z nebe, šetří tedy pitnou vodu dvakrát.

Prádlo prané v dešťové vodě

Zachycená dešťová voda je s výhodou používána i jako užitková voda na praní, a to především všude tam, kde je obvykle dostupná voda, ať už studniční nebo z vodovodního řadu, příliš tvrdá, nebo obsahuje vyšší podíl železa, manganu apod. a pro praní je tudíž zcela nevhodná. Při praní se naopak příznivě projeví měkkost dešťové vody. Ta velmi dobře rozpouští prací prášky, finanční efekt je zde Podzemní zásobník na dešťovou voduněkolikanásobný. Díky měkkosti vody je spotřeba pracích prášků nižší, není také nutné přidávat do prací lázně změkčovací přísady. Na vnitřku pračky se netvoří a neusazuje vodní kámen, životnost přístroje se tak prodlužuje.

Na trhu se již objevily i modely se dvěma oddělenými přípojkami na vodu, pračka si pak samostatně řídí prací proces tak, že při předpírce, hlavním praní a prvním máchání využívá přednostně dešťovou vodu a teprve pro poslední máchací lázeň přepne na vodu pitnou.

Tvrdost vody v číslech

Stupeň tvrdosti vody je dán množstvím ve vodě rozpuštěných sloučenin vápníku a hořčíku. Udává se v milimolu na litr (mmol/l) a pro prací prostředky existují čtyři pásma tvrdosti:

Pásmo tvrdosti 1 obsah solí 0 - 1,3 mmol/lměkká voda
Pásmo tvrdosti 2 obsah solí 1,3 - 2,5 mmol/lstředně tvrdá voda
Pásmo tvrdosti 3obsah solí 2,5 - 3,8 mmol/ltvrdá voda
Pásmo tvrdosti 4 obsah solí nad 3,8 mmol/lvelmi tvrdá voda

Dešťová voda spadá do pásma tvrdosti 1.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz