Keramická dlažba vypadá pěkně, ale o spárách se to po nějakém čase říct už nedá. Jak je tedy vyčistit, aby vypadaly opět jako nové?Obkládačky vydrží dlouho krásné, lesklé, bezvadné. Drží svou barvu a kvalitu, což se ovšem nedá říci o spárách mezi nimi. Na těch se mohou poměrně brzy (záleží na kvalitě provedení) objevovat známky degradace. Nejprve vypadají špinavě, současně se může objevovat plíseň a po delším čase se z nich mohou začít olupovat a vypadávat kousky hmoty.

Průběžně čistíme spáry spolu s obkládačkami hadříkem nebo houbou a některým běžným čisticím prostředkem. Zatímco ale po umytí se i starší obkládačky lesknou, spáry se mnohem rychleji špiní a vypadají staře. A to na stěnách pořád vyhlížejí lépe než v namáhaných koutech, jako je nad sprchovou vaničkou nebo kolem vany. Tam je větší vlhko a několikrát denně i přímo mokro. Tam černají a také se objevuje červená barva, typická plíseň sprchových koutů. Tady musíme mnohem dříve než jinde nasadit razantnější techniku. Na řadu přijde protiplísňový prostředek, kterým vydrhneme kartáčkem takto zasažené spáry. Potom opláchneme. Když se to ale opakuje a spáry ztrácejí celistvost, nezbývá než zasažený kout přespárovat.

Bílá spára - podobně jako něktěré bílé plastové předměty - má tendenci ztmavnout, zešednout, zažloutnout a vypadat špinavě. Proto není na škodu čas od času použít oživovač spár - je to bílá barva v tubě s úzkým nástavcem zhruba v šířce spáry. Tím přejedete spáru, na kterou se vytlačí jen omezené množství barvy, neroztéká se tedy do stran.

Čistič spárČím cíleně spáry čistíme

Úzkým kartáčkem na držátku (hodí se třeba kartáček na čistění bot anebo také kartáček na zuby). Namáčíme jej do zředěného saponátu a spáry vydrhneme. Pokud to nepomůže, zkusíme některý bělicí prostředek (roztok bělicího Sava nebo jiného prostředku, který bělí a také odstraňuje plísně a případně houby). Nepoužíváme ale moc agresivní prostředky s kyselinami, spáry by to nemusely ve zdraví přežít. Mohla by se narušit jejich pevnost a jednolitost. Jestli ani to nepomáhá, přetřeme je barvou nebo necháme natřít. Pokud někde vidíme, že se spára začíná drolit, vydlabeme ji po celé délce dlaždice a nahradíme novou spárovkou téže barvy. A tentokrát sáhneme po protiplísňové spárovací hmotě, která vzniku plísní, jak název napovídá, zamezí.

Dlaždice a spáry tvoří konečný vizuální efekt

Pokud spáry co nejvíce barevně přiblížíme obkládačkám (dlažbě), vznikne kompaktní, na pohled jednolitá stěna. Nejoblíbenějšími barvami spár stylu „tón v tónu“ jsou Parní čističbahama (béžová), karamelová, manhattan (světle šedá), krokus (světle modrá), světlekakaová anemone a také odstín sunset, což je starorůžová. Tohle všechno je napohled pěkné, méně pak už pak v procesu uklízení. Všechny spáry na podlaze se časem mohou na chodbách přiblížit barvě černé.

Dlažba se vytře, ale spáry jsou po čase úplně zanesené - a zkuste je pořád mýt kartáčkem na zuby! Třeba když máme doma psy nebo ještě hůře - štěňata. Tady pomůže snad nejlépe parní čistič. Horká pára rozpustí rychle a také dokonale nečistoty a podlaha nebo stěny rychle prokouknou. Vyčištění parním čističem lze pak ještě dotáhnout, třeba přetřít spáry sodou nebo silnějším Savem.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Siko, Solac