Barvou svých podzimních plodů překonává mochyně všechny ostatní květiny. Jen málo rostlin vytváří tak originální červenooranžové plody, které až do zimy stále mění barvu. Když už ostatní květiny ztratily svůj dekorativní vzhled, narůstají květní kalichy mochyně do pozoruhodné velikosti a jejich barva přechází ze šťavnaté zelené do svítivě oranžové. V této kráse zůstávají, i když už listy ze stonku dávno opadaly. Využijte této vlastnosti a rozsviťte si podzimní stůl!

Ohnivý věnec

Mochyně navlečte na zahradnický drátek střídavě s dalšími podzimními plody. My jsme například použili šípky, a využili tak barevnost tón v tónu. Vytvarujte drát do kruhu a ozdobte jím svícen na větším a menším talíři.

Věnec můžete také jen volně zavěsit v zahradě nebo jím ozdobit dveře či okno domu.

Žhavá koule

Zcela odlišně bude vypadat věnec na podzimní výzdobě stolu ve skleněné kouli. Tu naplňte do poloviny malými lampionky mochyně a dozdobte tenkými červenými svíčkami. Přidejte „tulipánky“, vytvořené z plodu mochyně a rovně zastřižené větvičky stále zelené janedy. Nenechávejte ale rozhodně zapálené svíčky nikdy bez dozoru!

Papírové hrátky

Tvar plodu přímo vybízí k tomu, vyrobit si jej z papíru třeba doma s dětmi. Potřebovat budete oranžový krepový papír, lepidlo, nůžky, polystyrénové kouličky a drátek. Z krepáku vystřihněte tři jednotlivé lístky ve tvaru kapiček a nalepte na kouličky. Hrany papíru slepte k sobě a vytvarujte špičku. Hotové plody napíchněte na drátek, přitiskněte k dlouhé špejli a obalte papírem.

Foto: www.isifa.com, Pleasurephoto.com