Proti plísni s chlorem…

O příčinách vzniku a metodách odstranění vlhkosti jsme psali v předchozích dvou článcích, nyní můžeme přistoupit k likvidaci plísní. Plísně uvolňují spóry, kterými se množí a rozšiřují dál po bytě, současně je také vdechujeme, dochází tedy ke zdravotním problémům - častým zánětům dýchacích cest, vzniku alergií až astmatu, množí se roztoči, kteří dále zhoršují alergické projevy. Plísně můžeme v bytě odstraňovat nátěry, a to buď chlorovými, nebo bez obsahu chloru, případně biologickým způsobem. Asi nejznámějším prostředkem je Savo, které můžeme použít při lokálním a ne příliš rozsáhlém výskytu plísní v bytě. Při práci bychom měli používat roušku nebo šátek na obličej, abychom nevdechovali spóry plísní. Místo postříkáme a necháme působit, při aplikaci postupujeme podle návodu. Plíseň nemusí zmizet hned napoprvé, postup tedy zopakujeme během měsíce několikrát podle doporučení výrobce. Vzhledem k tomu, že Savo obsahuje chlor, při práci s ním i po jeho aplikaci dostatečně větráme. Prostředky tohoto druhu mají ovšem tu nevýhodu, že po vyprchání chloru zůstává na povrchu stěny sůl, která na sebe snáze váže vlhkost, vytváří tedy optimální podmínky pro opětovný vznik plísní. Je proto vhodné stěnu navíc ošetřit některou z fungicidních penetrací, které jsou na trhu k dispozici, například značky Primalex. Po vymizení plísně odstraníme její zbytky opatrným ometením. Při výraznějším výskytu ji ještě za vlhka odstraníme škrabkou, a stěnu natřeme. Po zaschnutí dokončíme proces nátěrem Primalex Mykostop, který působí preventivně proti vzniku plísní. Po aplikaci těchto prostředků je obvykle nutné vymalovat místnost do stejného odstínu.

…ale jde to i bez chloru

Jestliže nechceme použít chlorový nátěr, můžeme zvolit některý z bezchlorových fungicidních prostředků s prodlouženou dobou působnosti, které likvidují nejen plísně, ale i bakterie, kvasinky či řasy, jež se na vlhkých zdech a dalších místech bytu či domu vyskytují. Tyto prostředky se prodávají také ve formě spreje, nezapáchají a nejsou nebezpečné lidskému zdraví, jejich výhodou je i skutečnost, že nepoškozují barevný nátěr zdí. I zde po aplikaci prostředku a jeho krátkém působení plíseň ještě za vlhka ze stěny oškrábeme a ošetříme ji protiplísňovým preventivním prostředkem, který stěny dlouhodobě chrání před dalším vytvářením plísní a množením řas, kvasinek a bakterií. Lze ho přimíchat přímo do stavebních hmot, případně ho aplikovat dodatečně na povrch stěn. Další možností, zatím ještě stále tak trochu novinkou, jsou biologické prostředky proti plísním. V principu jsou založeny na parazitickém soužití organismů - v tomto případě jde vlastně o mikroorganismy či houby, které po aplikaci na stěnu začnou požírat plíseň, ale nejen na povrchu, dostávají se až do jejího podhoubí v omítce či dokonce ve zdivu. Účinnost tohoto prostředku je až tři roky.

Dobré rady na závěr

I po odstranění plísní je nutné dodržovat určité zásady, abychom jejich vznik nepodporovali. Základem je pravidelné a dostatečné větrání, v létě je dobré nechávat okna otevřená na ventilaci, pokud je to možné, a zajištění cirkulace vzduchu v místnostech alespoň otevřenými dveřmi. Dále bychom vzdušnou vlhkost v bytě měli udržovat mezi hodnotami 45 až 60 %. Je dobré pořídit si vlhkoměr, abychom mohli vlhkost pravidelně sledovat. V bytě omezíme sušení prádla, využijeme balkón, pokud to není možné, sušíme prádlo alespoň u otevřeného okna. Pokojové rostliny přemístíme z míst s největšími problémy s vlhkostí (rohy místnosti, severní zeď, prostor, kde špatně cirkuluje vzduch) jinam. Postižená místa pravidelně kontrolujeme, protože riziko nového výskytu existuje stále. Jestliže se nám nedaří zbavit se plísní zcela, je vhodné objednat specializovanou firmu, která má k dispozici nejen technologické postupy na likvidaci plísní, ale také vysoce účinné prostředky.