Chytré pračky s šestým smyslem

Prvním důležitým aspektem při výběru pračky je její kapacita. Ta se pohybuje obvykle v rozsahu 5 – 11 kg a odvíjí se od počtu lidí v domácnosti, od toho, zda máte malé, či větší děti, nebo od potřeby prát větší kusy tkaniny. „To, že máte kapacitu pračky 11 kg, však neznamená, že spotřebič bude prát (a použije vodu a energii) vždy na 11 kg prádla. Pračky si díky vyspělým technologiím už dnes většinou umí zjistit, kolik prádla se opravdu pere,“ říká Ján Živný ze společnosti Whirlpool. Způsoby, jakými to pračka rozezná, jsou různé, například senzorová technologie 6. smysl funguje na principu nasákavosti prádla.

Řada lidí také řeší prostor, který mu spotřebič zabere. Nejúspornější, co do prostorové náročnosti, bývají vrchem plněné pračky. Ty dnes navíc nabízejí stejné technologie a vychytávky jako pračky s předním plněním. Pračky s plněním předním se pak rozdělují na tzv. slim s hloubkou do 45 cm a pračky se standardní hloubkou 60 cm.

Vypráno za 8 Kč!

Nejčastěji skloňovanými rozdíly jsou pro výrobce praček jejich energetické třídy. Vždy je třeba mít na paměti, že čím více funkcí používáme, tím více pračka spotřebuje. Je ale již naprosto běžné, že pračky mají energetickou třídu A+ až A+++, což znamená, že na jeden cyklus průměrně spotřebují méně než 1 kWh. Jeden cyklus praní tak vyjde na necelé 4 Kč. Neméně důležitá je spotřeba vody, která je u úsporných praček okolo 50 litrů, tedy zase okolo 4 Kč. Posledním důležitým aspektem k porovnání je pak hlučnost pračky, která bývá běžně 55 – 60 dB. Hlučnost je důležitá zejména pro případy, že pračka není v samostatné místnosti typu prádelna nebo v koupelně, ale tvoří součást obytného prostoru, například kuchyně. V tom případě je požadavek na menší hlučnost neopomenutelný.

Funkce pro každého

A jaké funkce by měla ideální pračka mít? „To už je na individuálních potřebách každého. V nabídce jsou jednoduché modely bez zvláštních funkcí, ale i modely nabízející při praní třeba sílu páry, která se dostane lépe do vláken a odstraní z oblečení skvrny,“ dodává Ján Živný. Užitečné jsou jistě ekonomické programy se sníženými otáčkami či teplotou, krátké programy šetřící čas, antibakteriální povrch násypky či speciální programy na sportovní oblečení nebo džíny.