Zkuste si představit situaci, kdy jenom řeknete, že je v kuchyni ucpaný odpad a do čtvrt hodinky je to vyřešené. Nebo se vám zachce přemístit nábytek v obýváku a muž podle vašich pokynů stěhuje skříň tam, pohovku sem, pak zase komodu ke zdi a skříň k oknu… Vždy udělá to, co mu řeknete. A ještě s úsměvem. O takovém muži už nemusíte snít, stačí využít službu tzv. hodinového manžela. Nepotřebujete žádný oddací list, jen trochu peněz.

Abyste alespoň trochu dopředu věděli, co vás čeká, podělíme se s vámi o naše zkušenosti. Zavolali jsme do firmy nabízející hodinové manžely s tím, že potřebujeme v konkrétním termínu sestavit stěnu do obýváku. Ještě předtím jsme se ale mezi sebou domluvili, že si budeme psát plusy a minusy této služby.

První plus

Hned prvotní telefonický kontakt nás příjemně překvapil. Ne proto, že by se na druhém konci drátu ozval muž se sexy hlasem, ale z toho důvodu, že způsob, jakým s námi mluvil, se hodně lišil od toho, na jaký jsme zvyklí, když voláme nějakému řemeslníkovi. Před ním se div neklaníme, aby se smiloval, udělal si čas a přišel co nejdříve, nejmilostivější pan mistr. Zkrátka, hodinový manžel byl samá ochota, vstřícnost a zdvořilost. I kdyby to jenom hrál, nezáleží na tom. Je dobré vědět, že si člověk na druhém konci linky váží nabízené práce a že se nemusíte doprošovat.

Druhé plus

Termínově se hodinový manžel přizpůsobí vám, nikoli vy jemu. A domluvené datum i čas skutečně dodrží.

Třetí plus

Nevyděste se, pokud vám na dveře zaklepou i dva nebo tři hodinoví manželé. Závisí to na množství práce, kterou u vás mají vykonat. Jednak jim to trvá kratší dobu a taky ne každý umí všechno. Navzájem se tedy doplňují, aby pokryli všechna řemesla od truhláře, tesaře, zedníka, malíře, instalatéra a tak dále.

Čtvrté plus

Zkusili jsme, s čím vším si takový hodinový manžel poradí. Došli jsme k závěru, že kromě vybudování plynové přípojky a kompletní rekonstrukce elektrického vedení (k čemuž opravdu potřebujete člověka s certifikátem) zvládne všechny, řekněme, mužské domácí práce, jako je opravování, stěhování, vrtání, montování a sestavování nábytku. Ale i uklízení, mytí oken, sekání trávníku, ořezávání stromů, čištění bazénu, okapů, opravu děravé střechy, odvoz auta do servisu… Hodinoví manželé nereptají a vaše přání je jim rozkazem. Co si skutečně myslí, nevíme a ani nás to nezajímá, pokud na sobě nedají nic znát.

Páté plus

Hodinový manžel chodí čistě oblečený, po vaší domácnosti se pohybuje v návlecích, nečeká, že automaticky dostane kávu, pivo nebo guláš. Nepotřebuje dělat pracovní přestávky, protože „právě dávají přímý přenos důležitého fotbalového zápasu“, pracuje pokud možno tiše, neoslovuje vás „paninko“ ani „madam“, ale „paní“ a vaším příjmením. To nejlepší přijde pak na závěr – manžel totiž po sobě, když práci celou dokončí, pečlivě uklidí! To je také něco, co se moc často nevidí.

Šesté plus

Dokáže si poradit i v situaci, se kterou se nedalo předem počítat, a ze které by vás obrazně řečeno omývali. Nám se například stalo, že jedna deska z obývákové sestavy, kterou dostali hodinoví manželé za úkol smontovat, byla poškozená. Přesněji řečeno - zlomená. Nemít tam šikovné chlapíky, znamenalo by to, že buď nebude nábytek kompletně sestavený ten den, nebo že s poškozeným kusem musíme zajít do obchodu a reklamovat ho. Hodinoví manželé ovšem navrhli, že pokud souhlasíme, zvládnou to opravit. Naštěstí zlomená deska patřila do takové části nábytku, která nebyla na očích. I když, samozřejmě, co je jednou zlomené, je zlomené. S návrhem pánů jsme souhlasili a dobře jsme udělali. Opravili to výborně, na první pohled není nic poznat. Stěna stojí, a i když zlost na výrobce přetrvává, nepříjemné chození s reklamací do obchodu se nekonalo.

Sedmé plus

Docela jsme se divili, když nám pánové řekli, že jejich služby nevyužívají jenom ženy bez partnera. Došlo nám, že ani tam, kde je muž členem domácnosti, nemusí být vykonávání řemeslnických prací samozřejmostí. Některým se nechce, jiní to neumějí a jsou i tací, kteří nemají čas. Proto si hodinového manžela občas objedná i zákonitý manžel. No řekněte, nebyl by to dobrý tip na dárek?

Hodinového manžela najdete bez problémů na internetu. Někdy narazíte na jeho inzerát i v místních novinách nebo ve Zlatých stránkách. A kolik vás bude stát a co po vás bude chtít? O tom více příště.