Prvním problémem může být zničená trubice, která probíhá vnitřkem bojleru – nestačí vytáhnout horkou vodu, ta se hromadí na jednom místě. Stále se sice ohřívá, stále se utrácí za elektřinu, ale nám teče polostudená – trubice potřebuje vyměnit. Další příčina může spočívat ve vadném termostatu – ten se pak většinou vyměňuje, takže si připravme něco kolem 1000 korun.

ČTĚTE TAKÉ:

Může se ale stát, že horká voda prostě přestane stačit. Třeba v takovém nájemním bytě určeném pro jednoho dva lidi. Bojler s objemem 80 litrů odpovídá spotřebě jednoho až dvou osob. Ale pak se přistěhují dva extrémní milovníci koupelí a van plných horké vody. Anebo lidé s dítětem. Pak se prostě bojler horké vody vyprázdní, než se stačí vykoupat všichni.

Co s tím? Máme tip

Co by měl pak udělat majitel bytu, když nechce měnit bojler? Tam, kde je v bytě nebo domě zároveň elektrické topení přímotopy, je pomoc poměrně jednoduchá, rychlá a levná. Požádáme elektrikáře o přepojení kotle z takzvané bojlerové sazby na sazbu topení. Ta většinou funguje tak, že během jednoho dne čtyři hodiny netopí a zbylých 20 hodin běží. Bojler se naproti tomu ohřívá za celý den jen hodin osm. V praxi to vypadá tak, že spolubydlící musejí ráno maximálně šetřit, jinak na druhé moc teplé vody nezbude. A do večera se voda ještě pak nestačí znovu pořádně ohřát.

Rychleji ohřátá voda

Pokud se ale bojler přehodí na sazbu topení, bude se voda ohřívat také 20 hodin, stejně dlouho, jako topí přímotopy. A to je velký rozdíl. Za 2-3 hodiny po napuštění plné vany pak bude znovu k dispozici další várka horké vody. Regulovat spotřebu pak budeme pomocí termostatu. Nebudeme ohřívat vodu zbytečně na vysokou teplotu, protože bychom plýtvali elektřinou (spotřeba se v zásadě odvíjí od toho, na jakou teplotu, spotřebu, maximum jsou nastaveny spotřebiče v bytě).