Zima na krku a plno (bot) v předsíni. Obrázek, který se každoročně opakuje.

Zimní boty potřebují kombinaci hadr - odkapávač - sušič - botník. Očistit, usušit, uklidit – přičemž na to třetí často ani nedojde, protože už je znovu obouváme.

Zimní obuv zabere více místa než sandály a pantofle. Sněhule a pohory překážejí v úzké předsíni, nevejdou se do nízkého botníku (zejména je-li v rodině někdo s číslem nohy nad 45). Navíc jsou zimní boty pořád mokré a plné bláta nebo sněhu.

Kde nechat mokré boty odkapat?

Začneme se poohlížet po šikovných odkapávačích, které udrží pořádek. Gumová rohožka není nejvhodnější; bývá na okrajích snížená a voda teče kolem. Takzvaný odkapávač na obuv má ale okraje zvýšené a na dně rastr - voda proteče pod něj a najednou se později vylije.

ČTĚTE TAKÉ:

Boty musíme vždy usušit

V zimě hyzdí radiátory po bytě sušící se boty. Pokud máme všude podlahové topení, není zase sušit kde. Spásou jsou krbová kamna nebo kachlová pec. Když je ale nemáme, pomůže elektrický vysoušeč bot. Ten obuv nezahřívá, vysušuje ji jen na základě ventilace.

TIP Záchrana: paraván

Tam, kde bydlí hlavně pubescenti, by často ani botník být nemusel – boty se často stejně řadí před ním na zem. Než to vzdáte, zkuste pořídit paraván. Když se do předsíně nebo chodby vejde, je vyhráno, vizuálně bude stále uklizeno. Stejně poslouží závěs. Zbývá jen děti přinutit, aby boty alespoň zakoply za něj.

Skříň plná bot

Obvyklým jevem je, že boty brzy začnou i z nového botníku přetékat. Stačí jen trochu místa a je možné takové bobtnání objemu bot utnout. To když jim věnujeme celou skříň. A nemusí být nová; půvabná je renovovaná, patinovaná...

TIP

Materiál odolávající vodě je bambus. Na zimní boty je dobré sehnat něco z něj: na trhu jsou bambusové rohože, poličky i botníky.

Foto: KIKA, IKEA, BHS Praha